Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2018-01-23

Dr Sannas tveksamma hälsopåståenden

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Inom EU är det hårt reglerat vilka påståenden en försäljare får göra om ett livsmedels, eller ett kosttillskotts, hälsofördelar för konsumenten. Enligt ett EU-direktiv från 2006 får bara av European Food Safety Authority godkända hälsopåståenden göras, och de som inte finns med på EFSA-listan är otillåtna. Livsmedelsverket är tillsynsmyndighet för detta (men bollar frågan om medicinska påståenden till Läkemedelsverket).

Sanna Oceania Anandala, mer känd som Dr Sanna Ehdin, är disputerad inom bioteknik och har genom åren varit en flitig författare av böcker med alternativmedicinska hälsoråd. För några år sedan började hon sälja kosttillskott under varumärket ”Dr Sannas”. Här i bloggen har tidigare skrivits om både Dr Sannas hälsosåpa och hennes sololja

Nu är Dr Sannas på väg att noteras på börsen, och nyemissionen lär vara fulltecknad. prospektet listar bolaget olika risker för verksamhetens framtida lönsamhet, bland annat ”Risk relaterad till kommunikation avseende produkternas effekt”. Så här skriver de:

Enligt Bolagets bedömning följer Dr Sannas korrekta sätt att kommunicera produkternas effekt. Dock finns det en risk att exempelvis Livsmedelsverket gör en bedömning att något som kommuniceras om produkternas effekt är inkorrekt.”

Medan andra försäljare av kosttillskott blivit försiktigare, och i sin kommunikation oftast undviker att bryta med EU-reglerna, går Dr Sanna betydligt längre och ger konkreta råd om diagnostik och behandling av sjukdomar. Låt oss se på Dr Sannas sköldkörtelpaket som lanserades i höstas, där tre veckors behandling med elva olika kosttillskott kostar 2840 kronor.

I sin blogg skriver Dr Sanna om hur viktig sköldkörteln är, men överdriver nog när hon hävdar att den reglerar blodsocker och styr binjuren ”och därmed indirekt produktionen av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin … [binjuren måste] jobba hårt för att kompensera för sköldkörtelns nedsatta funktion”. Hon menar att mer än en miljon svenska kvinnor har hypotyreos och att autoimmuna sjukdomar kan lindras genom att ta bort gluten och mjölk ur kosten.

Än värre är att Dr Sanna, som alltså inte är läkare, verkar ge enskilda patienter råd om deras sjukdomar. I bloggkommentarerna frågar en kvinna om det går bra att kombinera Dr Sannas sköldkörtelkur med hennes ordinerade Levaxin, och Sanna svarar att ”Det går bra men sannolikt går det [att] trappa ner när sköldkörteln blir balanserad.” En annan kvinna får beskedet att ”Du kan bli helt besvärsfri från Hashimotos genom att äta Histaminfri kost.”

En tredje kvinna frågar om sköldkörtelpaketet går att använda även mot problem med bisköldkörtlarna. Då rekommenderar Dr Sanna i´stället en annan produkt. ”Jag skulle börja med en rejäl detox och undersöka hos näringsterapeut vad du har fel på. Låter som fel kost och kraftig inflammation. Sök på Dr Sannas Detox.”

Vad säger så bolaget om de olika komponenterna i sköldkörtelpaketet? Det mest förvånande var att man påstås kunna analysera eventuell jodbrist hos sig själv genom att pensla en smula Lugols lösning på huden och se hur många timmar det tar innan den fläcken försvinner. Om jodfärgen i huden är borta på mindre än tolv timmar talar det för jodbrist, och om den försvinner redan efter två timmar bör man öka sitt intag av jodtinkturen till 8 droppar per dag.

I övrigt är texten i webbshopen full av otillåtna hälsopåståenden, som att jod är essentiellt för immunsystemet och att jodbrist kan orsaka hjärtsmärtor, täta förkylningar och ångest. Vitamin B6 sägs vara speciellt viktigt för sköldkörteln medan C-vitamin är viktigt för binjurarna ”vilka ofta tar stryk vid nedsatt sköldkörtelfunktion”.

Hypotyreospatienter sägs behöva extra B12 eftersom de ”har ofta brist på saltsyra i magsäcken, och då tas inte B-12 vitamin upp så bra”. Här blandar Dr Sanna nog samman saltsyra och intrinsic factor, även om atrofisk gastrit kan leda till brist på båda.

Magnesium sägs sänka inflammation och stressnivån, medan zinkbrist kan bidra till hypotyreos. L-Glutamin ”är bästa medlet för att läka en skadad tarm, vilket är vanligt vid nedsatt sköldkörtelfunktion. Det är den främsta energigivaren för tunntarmens enterocyter, lymfocyter, makrofager och fibroblaster”. Lakritsrot ger mentalt lugn och ”användes som behandling av binjureinsufficiens innan man upptäckte kortisonpreparat”. Här verkar bolaget ovetande om skillnaden mellan mineralcorticoider och glucocorticoider.

Ordet stress förekommer inte mindre än femton gånger i produkttexten. Ashwagandha och rysk rot ”hjälper kroppen att hantera stress”, Schisandra ”ökar anpassning till stress”, rosenrot ”hjälper kroppen att hantera emotionell stress”. Inte ett enda av de medicinska påståenden som jag återgett finns på EU-listan för de saker som en försäljare har lov att säga om kosttillskott. Bollen ligger nu hos Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.

Kommentarer

 • Olle Kjellin 2018-02-04 07:20:07

  Bra rutet, Mats! Dock en liten fotnot till rubriksättaren från en språkvårdare: Sanna Ehdins tvivelaktiga hälsopåståenden är inte ett dugg tveksamma. De är tvärtom mycket bestämda och påstridiga. :-)

 • Mats Reimer 2018-01-26 15:53:28

  Nu har Sanna ändrat texten om sitt Sköldkörtelpaket.

 • Rolf Glant 2018-01-23 18:21:33

  Bravo Mats!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra utbildningar