Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2018-05-14

Falsk KI-forskare är inte största vaccinhotet

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Knappt hade KI börjat lägga Macchiarini bakom sig förrän institutet figurerar ett nytt, men i jämförelse med dödande plaststrupar bagatellartat, forskningsfusk. Som bland annat toxikologen Mattias Öberg noterat har pseudonymen ”Lars Andersson” publicerat flera vaccinkritiska texter i olika vetenskapliga tidskrifter sedan i varje fall 2014. Det är först nu med publicering av den märkliga artikeln i Indian Journal of Medical Ethics (IJME)  som KI intresserat sig för bluffmakaren som påstår sig forska på Karolinska.

Författaren till Increased incidence of cervical cancer in Sweden: Possible link with HPV vaccination bluffar på två sätt. Dels försöker hen hävda att ett tidsmässigt samband mellan start av HPV-vaccination av högstadieflickor och en rapporterad ökning av HPV-orsakad cancer hos vuxna kvinnor, så gott som alla ovaccinerade, skulle tyda på ett orsakssamband. Dels vet vi inte vem denne ”Lars Andersson” är, det är i varje fall inte någon av de stackars KI-anställda som råkar bära samma namn.

Det är sant att incidensen av cervixcancer ökat de senaste tio åren, och vi vet inte varför. Eftersom de regionala skillnaderna är stora menar Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention att det ”tyder på att orsaken kan vara relaterad till det förebyggande programmet, som organiseras per landsting”. Det kanske sker en viss överdiagnostik där allt fler cellprover leder till borttagande av fler förändringar som av patologen bedöms som cancer. Man kommer förstås försöka ta reda på varför incidensen ökar, men att skylla på HPV-vaccination är totalt orimligt.

När KI upplyste den indiska etik-tidskriften om att de blivit lurade tog dock IJME inte bort artikeln. De raderade blott den falska anknytningen till KI och ändrade författarens titel till ”Medical scientist. Under the current circumstances where publication of any information critical of vaccines can have serious personal repercussions, the author has chosen to publish under this pseudonym.”

Redaktörernas beslut synes föga etiskt. ”This deception of the journal’s editors is unacceptable. … However, we considered the matter and decided to keep the article on the site as issues raised by it are important and discussion on it is in public interest. The author’s true name is withheld at his request.

Vi får hoppas att övriga tidskrifter som lurats av ”Lars Andersson” kommer vara strängare och helt enkelt avpublicera hans alster. IJME hävdar att de vet författarens sanna identitet, och möjligen gör Läkartidningen det också, i varje fall har de haft mejlkontakt med hen. Vi andra vet förstås inte vem ”Lars” är, eller om hen alls är forskare, men man kan misstänka att det är en person med nära band till svenska anti-vaccinaktivister. Artikeln i IJME publicerades 30/4, men två veckor tidigare presenterades samma vantolkade data under ett anti-vaccinföredrag i Ronneby

Hotet mot det svenska vaccinationsprogrammet är dock varken dessa konspirationsteoretiska anti-vaccinaktivister eller religiöst motiverade sjukdomskramare i Järna. Svenska barn har aldrig varit så väl vaccinerade som nu. Det verkliga faran är att journalister kan blåsa upp skrämselkampanjer, så som skett mot HPV-vaccin i både Japan och Danmark. Och Sveriges Radio kom med allvarlig desinformation om HPV-vaccin efter ett redaktionellt haveri på Kaliber i P1.

Kommentarer

 • Bengt 2018-05-16 14:44:31

  Att ge media det största ansvaret för anti-vaccinations kampanjer eller forsknings oredelighet verkar spritt språngande.... Det var en journalist Brian Deer som avslöjade Walefield skandalen den skandal som har gjort störst skada mot vaccinations behandling. Även i Sverige har det visat sig att media var den drivande kraft som avslöjade Macchiarini skandalen (förutom de visselblåsande läkare KI/KS fortfarande försöker tysta). En i övrigt bra blogg från DR Reimer har här hamnat relativt snett.

 • Lasse 2018-05-16 05:59:15

  Helt korrekt igen. Tredje statsmakten är största hotet. Att kunna hantera den är framgångsfaktor som kry, min doktor et al , SKL , politiker , terapeuter e hälsa mm vet att hantera och ibland med annonspengar korrumpera och då låta meningsskiljaktigheter censurera även i tidningar som anses vara oberoende..... helt rätt Dr Reimer . Trend före sunt förnuft bidrar journalister tyvärr till . Väckarklocka eller går annonspengar före . Läkarkåren har också chanserat kastar in friska in i systemet . Verkar vara ett ont hjul som drivs av riskkapitalister . Sjukvård mest komplexa industrin......fler modiga skribenter behövs reda ut . Common sense is uncommon

Nyheter från startsidan

Sök i vår databas!
Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Klicka här för att tipsa krypterat och säkert!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier

Våra utbildningar