Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2018-07-31

”WHO marknadsför traditionell kinesisk medicin med ICD-11”

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Den senaste versionen av sjukdomskatalogen ICD, International Classification of Diseases, kommer snart i sin elfte version. Socialstyrelsen utreder nu hur ICD-11 skall införas i Sverige, men förslag om detta kommer sannolikt tidigast i början av 2020. Deras utredare har inte kunnat svara på om man kommer översätta kapitel 26 som listar diagnoser inom ”Traditional Medicine conditions”.

Margaret Chan slutade förra året som generalsekreterare för Världshälsoorganisationen efter tio år, och det är svårt att inte se en kinesisk chef som orsaken till att ICD-11 fått ett helt nytt kapitel med diagnoser för traditionell kinesisk medicin, TCM. I varje fall har TCM favoriseras framför andra alternativa medicinska diagnossystem, som ayurveda, siddha (klassisk tamilsk medicin), unani (grekiska humoralpatologins kroppsvätskor), homeopati, och antroposofi. (Kiropraktikens magiska ”subluxationskomplex” har däremot har redan idag en kod i ICD-10: M991.)

Kapitel 26 kommer uttryckligen inte användas för att rapportera dödsorsaker, men innehåller ändå fantasieggande diagnoser. Som SG26 Bladder meridian pattern är en förfärlig huvudvärk där det känns som ögonen slits ur skallen. SF04 Blood dryness pattern orsakas av för lite yin/värme i kroppen och medför muntorrhet, torr hur, sprött hår, näsblod, förstoppning och yrsel. Medan SF14 Phlegm-fire harassing the heart system pattern karakteriseras av bland annat oro, sömnlöshet, ibland ”raving madness”, feber, törst, gula upphostningar och rodnad tungspets (inspektion av tungan är centralt i TCM).

SH50 Small yang type lesser yang wind damage pattern beskrivs så här komplicerat på den officiella hemsidan för ICD-11: ”A pattern characterized by systemic heat, cold-intolerance, somatic pain, vexation, bitter taste in mouth, dry throat, dizziness, headache, deafness. It may be explained by the failure of the yin energy in the spleen system (mid-upper sector) to descend to the kidney system (lower sector) due to the heat factor which results in yin energy confinement in the upper back (dorsal mid-upper sector). There is no damage to the yin energy in the kidney system (lower sector).”

Det är ironiskt att den så kallat traditionella medicinen sånär insomnat för gott när den återuppväcktes av Mao Zedong. Inte för att Mao trodde på dessa förvetenskapliga idéer (han själv höll sig med västerländskt utbildade läkare), utan för att det fattiga Kina efter revolutionen inte hade resurser att satsa på riktig medicin. Kineserna nyskapade på 1950-talet en ”traditionell” medicin av olika äldre motsägelsefulla äldre texter, yin-yang, örtmediciner och akupunktur. Och nu har TCM blivit en exportprodukt som det politiserade WHO hjälper till att marknadsföra.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier