Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2018-11-06

TT sprider myter om borrelia

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Jag har en stående Google-sökning på nyhetsartiklar om borrelia, och tar kontakt med varje svensk journalist som oavsiktligt sprider myter om borrelia. Det har de senaste åren oftast rört sig om sportjournalister och nöjesjournalister.

Det brukar handla om referat på utländska reportage om nordamerikanska kändisar som, efter att ha gått runt till flera olika läkare, till sist hittar en som menar att tröttheten inte har med psyket att göra utan kan skyllas en svårbehandlad ”kronisk borrelia” - ”chronic Lyme disease”.

Det är historier om Hollywoodfruar, skådespelare, fotomodeller, dokusåpastjärnor och musiker. Senast var det Tidningarnas telegrambyrå, TT, som gjort en kort rewrite på en lång artikel i Billboard om kanadensiska sångerskan Avril Lavigne som efter flera års tystnad kommit ut med en ny skiva.

TT-texten återpublicerades av Sveriges Television, Dagens Nyheter och många andra tidningar landet runt. Reportern på TT skriver att artisten kände sig sjuk 2014, och gick runt till olika läkare utan att få någon somatisk diagnos.

Det var inte förrän hon frågade ’Real Housewives of Beverly Hills’-stjärnan Yolanda Hadid, som själv haft borrelia, om hon kunde rekommendera en specialist som Lavigne fick hjälp. Jag hade accepterat att jag var döende, säger hon. Men hon repade sig med hjälp av behandling med flera sorters antibiotika samtidigt.”

Vi utomstående kan tvivla, men förstås inte säkert veta, om Lavigne verkligen var sjuk av borrelia. Det som är solklart är att hon i varje fall blev felbehandlad av den privatläkare hon uppsökt. I originaltexten står att hon även fick malariamedel, och det påstås felaktigt dels att det inte finns någon allmänt accepterad behandling av borrelia, dels att borrelia in vivo skulle anta en svårbehandlad sporform.

Doctors put her on multiple antibiotics and antimalarials in an effort to recover from a disease that doesn’t have a standard protocol of treatment … it’s a smart bug: It morphs into a cystic form, so you have to take other antibiotics at the same time.

Borrelia kan ibland vara svårt att diagnostisera, bland annat för att antikroppssvaret ofta dröjer flera veckor, men spiroketen är lätt att behandla. När jag upplyste TT om detta svarade journalisten att hen faktiskt hade läst på om borrelia men ändå aktivt valt att låta artistens ord stå okommenterade. Det är oansvarigt.

Amerikanska infektionsläkare sliter sitt hår, men i deras media har myter om borrelia fått fäste, och så även i politiken over there. I vårt land har politiker än så länge låtit sakkunskapen råda i denna fråga, men bland annat mediernas desinformation har fått även patienter i vårt land att drabbas av pseudoinfektioner. Akademiska sjukhuset öppnade en särskild mottagning 2015, och hos över 97 % av patienterna som remitterats dit kunde man utesluta infektion.

Kommentarer

  • Olle Kjellin 2018-11-07 12:25:21

    Hur kan mytbildning i officiella media fortfarande tillåtas förekomma? I detta fallet tydligen med berått mod och mot bättre vetande, dessutom!!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier

Våra utbildningar