Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2018-11-19

ICAs Apotek Hjärtat säljer ovetenskapliga hemtester

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

En infektionsläkare uppmärksammade mig på att Apoteket Hjärtat på sin hemsida säljer ett ovetenskapligt borreliatest (”Quicktest - You deserve to know”), som har stor risk att vilseleda konsumenterna. Man sticker sig själv i fingertoppen och snabbtestet svarar på om du har IgM-antikroppar mot borrelia.

Det kan vara svårt att upptäcka borrelia från ett fästingbett, en del vet inte ens om att de har blivit bitna. Symptomen är ganska allmänna. Ett enkelt test kan hjälpa dig att lindra din oro. Ett positivt test (du är smittad av borrelia bacterium) innebär att du lättare och snabbare kan söka vård och få rätt behandling, vilket är viktigt då borrelia kan ge allvarliga komplikationer. 91% tillförlitlighet.

Vad menas med 91 procents tillförlitlighet? Kanske kommer siffran från denna finska laboratoriestudie där bland annat ICA:s test från franska Vedalab jämfördes med mer tillförlitliga tester. Det är sant att detta test visade sant negativt hos 91 procent av patienterna som inte hade klinisk borrelios. Men sensitiviteten var dålig: 80 procent av infektionerna missades (falskt negativt test).

Skulle kunden verkligen ha borrelios är det alltså stor risk att testen invaggar hen i en falsk trygghet. Det prediktiva värdet för snabbtestet går inte att beräkna eftersom vi inte vet prevalensen av verklig borreliainfektion hos de som köper ett sådant test. Min gissning är att många av de positiva svaren kommer vara falskt positiva, trots att specificiteten inte var så illa.

European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases avråder från borreliatester vid ospecifika symtom, och menar dessutom att med nya känsligare IgG-tester är det förmodligen bättre att avstå helt från att leta efter IgM-antikroppar som ospecifikt kan öka vid många olika inflammatoriska processer.

Flera av Hjärtats övriga hemtester verkar också onödiga. Klimakterietest för 189 kr har jag svårt att förstå vad det är bra för. De flesta kvinnor behöver nog inte ta ett urinprov för att inse att de kommit in i menopausen. Andra test är oskäligt dyra. Deras Quicktest Diabetestest kostar hela 159 kronor men består bara av en enkel teststicka för U-glukos och ketoner. Skall man kalla prissättningen för ”marknadsledande” eller är ett pejorativ på sin plats?

Apoteket Hjärtat tar bra betalt även för att testa urinvägsinfektion. De tar 139 kronor för en vanlig urinsticka med nitrit, röda och vita blodkroppar. Tolkningen är frikostig. Även om bara vita blodkroppar påvisas (vanligt hos barn med feber oavsett orsak) säger manualen: ”Du har urinvägsinfektion … Kontakta läkare omedelbart”. 

Slutligen bör man varna för deras sköldkörteltest som riskerar att i onödan skrämma upp många kunder. Apotek Hjärtat påstår att ”med ett sköldkörteltest får du ett klart besked på om din viktpendling/trötthet/håglöshet/yrsel beror på en rubbning av sköldkörteln eller ej”. Men ett TSH över 4,9 beror oftast inte på någon symtomgivande hypotyreos.

Förutom möjligen mätning av U-glukos är tolkningen av provsvar som de ovan inte trivial utan kräver utbildning. Varför motarbetar Apotek Hjärtat på detta sätt oss i primärvården som måste ta hand om de patienter som skrämt upp sig själva med dyra hemtester? Förutom vid klamydia har jag svårt att se hur självtest skulle främja befolkningens hälsa.

Kommentarer

 • Olof 2018-11-28 11:43:55

  Kanske borde svensk sjukvård göra samma sak med ELISA-testerna av borrelia. De är ju inte heller speciellt vetenskapliga eller träffsäkra, och kontrollerar bara 3 av alla typ 30 fästingsmittor som finns bara i Sverige. Och så invaggar de bara den redan på förhand övertygade läkaren att pat. är inbillat sjuk.

 • Mats Reimer 2018-11-22 18:56:27

  ICA paddlar bakåt. Men. Apoteket Hjärtat borde dra tillbaka även hypotyreos-testet. Och justera priserna på urinstickorna. https://svenskfarmaci.se/apotek/hjartat-drar-tillbaka-kritiserat-sjalvtest/

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier