Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2018-12-03

Svenska EU-parlamentariker ger sig in i ”borrelia-kriget”

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Som nyligen rapporterats i Dagens Nyheter antog Europaparlamentet i november en resolution om borreliainfektion, en resolution som inte alls välkomnas av infektionsläkarna. De flesta parlamentarikerna förstod knappast hur tveksamma flera av resolutionens punkter är, eller att texten sannolikt kommit till efter lobbyarbete från de aktivister som tror på ”kronisk borrelia”.

Resolutionen hävdar felaktigt att ”det finns inget samförstånd i EU om behandling, diagnostik och screening av borreliainfektion”. Visserligen har olika länder officiella rekommendationer som i detaljerna kan skilja sig en aning, men i stora drag är forskare och läkare i samtliga länder överens. Så har European Federation of Neurological Societies guidelines för neuroborrelios från 2010 och European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases kom tidigare i år ut med sina rekommendationer för provtagning.

Det en del kallar ”borrelia-kriget” är kontroversen är mellan å ena sidan en överväldigande majoritet av forskare och infektionsläkare, och på andra sidan en liten skara privatläkare (så gott som ingen av dem infektionsläkare), några få forskargrupper och en del mycket aktiva patientföreträdare, däribland den svenska Borrelia- och TBE-föreningen

De alternativa borrelialäkarna har en egen förening ILADS, och EU-resolutionen framställer det som om ILADS ovetenskapliga (och ibland farliga) behandlingsmetoder är lika rimliga som de från IDSA (Infectious Diseases Society of America). Parlamentet hamnar här i en ”falsk balans” de aldrig skulle göra i exempelvis klimatfrågan.

När det kommer till framtida tester sätter resolutionen sitt hopp till ”EU-forskningsprojektet DualDur”. En ungersk läkare har faktiskt fått bidrag från EU, men tyvärr sysslar han med den tveksamma metoden mörkfältsmikroskopi av blod, och den har trovärdighet bara bland dem som tror på ”kronisk borrelia”. 

EU-parlamentet litar mer på blodmikroskopi än på ”Elisa-testet som bara upptäcker en infektion åt gången”. Den meningen är svårbegriplig om man inte vet att i ”kronisk-borrelia”-kretsar tror man att det är mer regel än undantag att fästingen fört med sig många fler farliga patogener än bara borrelia. I själva verket är det mycket ovanligt att patienter samtidigt drabbas av två fästingburna infektioner.

Vidare hävdar parlamentet utan grund att ”Läkarkåren följer ofta föråldrade rekommendationer om borreliainfektion som inte tar tillräcklig hänsyn till aktuella forskningsrön”.  Och illavarslande uppmanar de folkvalda unionens länder ”att utöka antalet kliniska undersökningar så att läkare kan diagnostisera borreliainfektion även om de serologiska testerna är negativa, för att hjälpa patienterna att bryta ’behandlingsdödläget’.”

Vetenskapligt konsensus är följande. Tidig borreliainfektion i huden, erytema migrans, är en klinisk diagnos där man bör avstå från provtagning. Vid neuroborrelios gör vi LP, vid artrit görs PCR på ledvätska. När en borreliainfektion pågått någon månad kan i princip alltid antikroppar påvisas i blodet, så en negativ serologi utesluter borrelios som orsak till långdragna symtom. Det parlamentet föreslår är att slänga denna kunskap överbord och istället ställa diagnosen helt lättvindigt. Samma oansvariga praxis som lett till att ett par nordiska läkare fråntagits sina legitimationer

Det leder sällan till något gott när politiker utan sakkunskap är inne och petar i medicinska riktlinjer för enskilda diagnoser. När jag fick vetskap om resolutionen skrev jag till fyra svenska medlemmar i utskottet för folkhälsa som utarbetat resolutionen: Fredrick Federley, Jytte Guteland, Linnea Engström och Christofer Fjellner. Ingen av dessa politikerna har svarat. Vi vet därför inte om de verkligen förstod vad de sa ja till.

Kommentarer

 • C Olsson 2018-12-10 15:54:36

  Det kan ju hända att du har har rätt Mats och att dom som har skrivit EU-resolutionen inte är några läkare, men man får se det positiva. Dom säger ju heller inte att seronegativ spridd och sen borrelios inte finns eller att behandlingssvikt och återfall inte finns i EU-resolutionen vilket det ju finns en del okunniga personer (varav en del tom är läkare) som sprider ut.

 • Olle Kjellin 2018-12-10 14:50:54

  Troligen förstod de ingenting. Läget är väl solklart egentligen?

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier