Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2019-01-01

Finska infektionsläkare kritiserar EU-resolutionen om borrelia

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

I finska läkartidningen Lääkärilehti ifrågasätts nu EU-parlamentets uttalande om borreliainfektioner av två bakteriologer och sex infektionsläkare, varav fyra professorer: EU-resolution om Lyme-borrelios förvirrar. EU-parlamentets text bygger mycket lite på forskningskonsensus och desto mer på extrema uppfattningar från så kallade ”Lyme literate” privatläkare och aktivister som hävdar att de lider av svårbehandlad ”kronisk borrelia”.

Jag har sökt kontakt med alla de svenska politiker som sitter i utskottet som tog fram resolutionen, men det enda parti som svarat mig är Centerpartiet. Enligt deras sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson har här skett ett misstag och varken partiet eller deras EU-representant Fredrik Federley står bakom resolutionens text.

De finska kollegorna artikulerar i stort samma kritik som framförts i denna blogg tidigare: det finns faktiskt hyfsat konsensus i Europa hur sjukdomen skall behandlas, inget talar för att borrelia skulle bli ”kronisk” om patienten får en adekvat antibiotikabehandling, antikroppstester fungerar bra för att utesluta borrelia om symtomen funnits många veckor, blodmikroskopi är däremot en dålig metod, den borreliabehandling som ges vid privatkliniker på kontinenten är utan vetenskapligt stöd.

Slutklämmen på inlägget i Lääkärilehti lyder ”Lyme-borrelios är en allvarlig infektionssjukdom, och högklassig vetenskaplig forskning om den borde få mer ekonomiskt understöd än hittills. I det här avseendet är resolutionen välkommen. I flera avseenden är EU-resolutionen dock ovetenskaplig och kan leda till både felaktiga och t.o.m. farliga vägar för patienternas behandlingsstrategier. Parlamentet borde ha konsulterat infektionsläkare och andra erkända sakkunniga i olika delar av Europa innan resolutionen publicerades.”

Det är en kritik som även de svenska infektionsläkare jag varit i kontakt med kan skriva under på.

Kommentarer

  • C Olsson 2019-01-03 12:48:01

    Är dessa finska läkare möjligen dåligt insatta i medicinska begrepp? "Bli kronisk" betyder nämligen "bli sen" (dvs, långvarig). Källor (bland annat): Professor Pia Forsberg och professor Sven Bergström. Jag kan även se att dom finska läkarna (om Mats nu har återgett vad dom säger korrekt) sprider myten att seronegativ spridd och sen borrelios inte finns, dvs att man kan utesluta spridd och sen borrelios med dagens borreliatester.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier