Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Nima Jokilaaksos blogg Publicerad 2017-07-14

Brittiska lärdomar inför valet 2018

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Så här när Almedalshetsen lagt sig och många har semester är det ett utmärkt läge att fundera på hur saker och ting skulle kunna vara om man inte jämnt slet med jobb bara för att hålla huvudet ovanför ytan. Vilka långsiktiga ändringar skulle behövas, om det inte jämnt var krisstämning? Själv har jag reflekterat över vilka lärdomar vi som medborgare och politikerna kan lära oss utav händelserna kring Brexit-omröstningen och nyvalet som följde 2017.

För ingen som följer nyhetsflödet kan ha missat det oväntade valresultatet av det brittiska valet, där PM Theresa May utlyste nyval för att stärka sin position inför de kommande Brexit-förhandlingarna. De konservativa Torys hade redan egen majoritet men gjorde bedömningen utifrån undersökningar att de hade allt att vinna av att utlysa nyval som skulle handla om Brexit. Det finns en viss ironi, i att man valde lita på undersökningar som slagit fel just vid prediktionerna kring Brexit, det vill säga man upprepade dåvarande premiärminister David Camerons misstag. Så vad har detta med svensk vård att göra?

För det första att vårdfrågan var en avgörande fråga både i Brexit- omröstningen under parollen ”Save the NHS” och i nyvalet där ”The Dementia Tax” blev ett stort problem för May, som var tvungen att göra en pinsam U-sväng ( inte i still med den bild av Järnladyn 2.0 som man ville odla). Att vården är medborgarna kärt i välfärdssamhällen kunde inte vara en nyhet för britterna som ju gärna använt just vården som slagträ i politiken under en längre tid.

Den andra är att konventionella politiker verkar tro att de kan kopiera populisternas framgångar genom att satsa på aggressiva PR-stab av amerikansk still och driva debatten i de sakfrågor de själv önskar. Vi ser detta i de brittiska konservativas oförmåga att ta kontroll över diskursen och känna sig obekväma när medborgarna och media valt andra kärnfrågor (till exempel i  vård, säkerheten och social orättvisor) än vad man önskat sig. Medan populister lever på enskilda frågor och att tajma detta med samhällsutvecklingen behöver trovärdiga statsbärande partier kunna erbjuda realistiska svar på alla samhällsfrågor.

Vi har i Sverige på sistone haft flera incidenter som visat att flera samhällsbärande verksamheter är i kris eller inte klarar av ytterligare påfrestningar dvs. är dåligt förberedda på kriser. Att de ”särskilt utsatta områdena” ökar i antal till 23 är inte bara polisers problem, som inte kan bedriva sitt arbete säkert och vara garant för alla medborgares säkerhet, precis lika lite som barnmorskor kan påverka sin egen sjukfrånvaro, eller om det var män som födde automatiskt skulle leda till bättre arbetsmiljö. Det handlar ju faktiskt om politiska prioriteringar. Om att fördela medel till verksamheter så de kan bedrivas, och från en ”feministisk” regering borde man ju förvänta sig att kvinnors vårdbehov har samma prioritering som mäns, och att det faktum att de är kvinnor inte används som en ursäkt.

Visst är det korrekt att premiärministrar och deras regeringar arbetar inom etablerade ramar, visst är det sant att beslutsfattare inte kan göra perfekta beslut och ingen är felfri. Dock är det rimligt att förvänta sig att beslutsfattare tar ansvar för de prioriteringar som görs, för även passivitet är ett konkret val, ett beslut som beslutsfattaren styr över. Oavsett om det handlar om krisberedskap eller krishantering.

Vi ska vara glada att vi svenskar precis som britterna vet att politiker inte styr vilka frågor som medborgarna i öppna samhällen prioriterar, så det är inte osannolikt att riksdagsvalet i Sverige 2018 kommer handla om vården. I ett sådant scenario önskar jag slippa valfläsk, och att de olika regeringsalternativen kan visa att man prioriterar vården genom att inhämta och samla kompetens och kunskap från professionella, fackförbund och branschorganisationer. Viktigare än så behöver det erbjudas trovärdiga långsiktiga satsningar och mål. Att försöka släcka bränder man själva eller föregående regeringar skapat, eller ännu värre skylla ifrån sig är knappast en konstruktiv väg framåt.

Vill vi ha en nyanserad debatt som leder till konkreta åtgärder måste vi som medborgare och professionella ta tillfället i akt att visa vilka åtgärder och reformer som behövs inom vården. Vad skulle göra att färre var sjukskrivna och fler längtade tillbaka till jobbet efter en välförtjänad semester?

 

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhetschef:
Charlotta Kjellberg 070-722 76 72

Redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Sök i vår databas!

VALUPPTAKT

Vilken sjukvårdsfråga borde vara viktigast i valet nästa år?


Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

ALMEDALEN 2018

placeholder

Sätt agendan med Dagens Medicin i Almedalen 2018.

Vi har fortfarande utrymme för nya samarbeten på Dagens Medicins Vårdtorg - Almedalens viktigaste scen för hälso- och sjukvård. Läs mer här.

Kontakta Annika Östholm på
070-669 79 40
annika.ostholm@dagensmedicin.se

Våra utbildningar