Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Petra Hedboms blogg Publicerad 2019-05-08

Ett steg fram och två steg tillbaka

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Matematikern Alan Turing ställde frågan om maskiner kan tänka i en rapport om artificiell intelligens redan 1950. Frågan är minst sagt aktuell i dag och i takt med att tekniken går framåt blir den filosofiska frågan om var gränsen mellan människa och maskin går intressant.

En av de mest framstående experterna på området i dag, futurologen Amy Webb, skriver i sin senaste bok The big nine att frågan nu handlar om vad som händer när maskiner inte bara lärt sig tänka utan även tänker bättre än oss?

IBM:s dataplattform Watson väckte för ett par år sedan stora förhoppningar om att kunna bli ett viktigt tillskott i sjukvården. Svenska regioner var på gång att köpa in en variant av datordoktorn. Men praktiken visade sig mindre fantastisk än teorin och det drogs i bromsen. Intresset för just doktor Watson har svalnat avsevärt.

Men snarare än en robotläkare kommer användningsområdena bli mer nischade. Ett spännande exempel är den studie som forskaren John Paoli varit delaktig i där en AI-applikation visat sig vara riktigt bra på att identifiera icke-pigmenterade maligna och benigna hudförändringar. Och det finns fler liknande exempel bland annat inom radiologin.

Än så länge är algoritmerna alltför smala för att fatta avgörande beslut. Till exempel kan en AI-applikation som tränat på hudprover från asiatiska patienter inte bedöma kaukasiska patienter. Några hårstrån och en kalsongkant i bild kan också ställa till det. Däremot finns hopp om att AI kan bli ett välkommet stöd för att snabbt avgöra vad som är akut och vad som kan vänta.

Det infinner sig ett stort mått av hopplöshet när samma forskare berättar att det på grund av olika administrativa hinder nu inte ens går att skicka bilder digitalt mellan vårdcentraler och hudkliniken på Sahlgrenska. De skrivs ut och postas. I det läget hjälper inte all AI i världen. Ett steg fram och så vidare...

En helt annan men positiv utveckling inom hudområdet är att Socialstyrelsen under våren kommit med nationella riktlinjer inom psoriasis. Där konstateras att det är en underbehandlad sjukdom och att det finns stora regionala skillnader i tillgång av biologiska läkemedel. Vid klimatvård ser det också illa ut. Bara hälften av regionerna erbjuder detta. Förhoppningsvis kan riktlinjerna och Socialstyrelsens uppföljning av dem, bidra till en mer jämlik behandling.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier