Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Petra Hedboms blogg Publicerad 2020-05-13

”Stor oro inför vad som väntar efter den här sörjan”

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Hen skräder inte orden. Precis som många inom vården har kirurgen sedan pandemins intåg på svenska sjukhus arbetat långa pass, många pass och med delvis helt nya arbetsuppgifter. Mycket -har handlat om att etablera nya samarbeten, hitta operationslokaler och personal, prioritera och omorganisera. Beskrivningen är välbekant nu, den om hur fantastiska alla medarbetare är, om hur de steppar upp, tar ansvar och jobbar, jobbar och jobbar. 

Men efter en stunds tacksam hetshyllning till vårdens medarbetare kommer en ilska. Orden vibrerar i telefonen, fula sådana. “Vad händer sedan? När den här sörjan är slut, kommer vi behöva spara pengar då? Kommer de varsel som dragits bort att komma tillbaka? Jag är rädd att politikerna kommer säga tack för den här den här tiden – nu drar vi åt igen. Det gör mig så arg.”Nu kommer signaler från flera håll att viss del av den vård som satts på paus börjar återupptas. Men vi vet att det kommer att ta lång tid innan de operationer och undersökningar som lagts på hög är avklarade, bland annat gäller det patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar.

På många sjukhus har covidvården nu gått från akut fas till förvaltningsläge. Adrenalinkickarna bland personalen har hunnit lägga sig och det många beskriver nu, inte minst i Region Stockholm, är en djup trötthet.  

Dessutom finns osäkerheten om de kan ta någon lägre semester i sommar eller när de kan få återgå att ta hand om sina “vanliga” patienter. En “covid-depression” som en läkare uttryckte det.Risken är att den personal som under månader varit lojal till max, och sedan inte får resurser att komma i kapp, upplever sig djupt svikna. 

Många jag pratat med de senaste veckorna, från hemsjukvård till primärvård och sjukhus, beskriver också en oro över att alla nya lösningar och samarbeten som kommit till under krisen ska luckras upp. “Jag vet inte om jag klarar att gå tillbaka till detaljstyrning och långa beslutsvägar igen”, som en läkare uttryckte det. 

Många goda idéer och förändrade arbetssätt som uppstått under våren och som visat sig vara till nytta blir förhoppningsvis kvar. Hoppas att personalen känner att de också vill vara det. 

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier