Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Sara Heymans blogg Publicerad 2018-10-08

Plats på scen för omvårdnadsforskning

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.
Ungdomar med cancer vill ha information om hur deras sjukdom påverkar sexualitet och fertilitet. Men de tar inte egna initiativ för att få höra om det, utan vill att sjukvården ska ta upp det. Helst muntligt. 
Den kunskapen fick jag vid en FoU-dag för läkare och sjuksköterskor inom barnsjukvården på ­Karolinska universitetssjukhuset. Dagens tema var omvårdnadsforskning. 
Kunskapen om vad den något undanskymda patientgruppen ungdomar med cancer har för inställning till information om sex, kom från resultatet av en magisteruppsats som presenterades. Urvalet var litet, men svaren visade ändå på ett tydligt resultat. En specialistsjuksköterska som arbetar på barnonkologen hade gjort studien. 
Omvårdnadsforskning hamnar ofta i skymundan. Även i den här tidningen. Medicinsk forskning, i synnerhet områden som hjärta-kärl och cancer, får å andra sidan mycket uppmärksamhet. Den uppmärksamheten är förstås helt riktig – givetvis är det intressant vad som händer i den medicinska vetenskapen inom våra stora sjukdomsområden. Men omvårdnadsforskningen förtjänar också lite strålkastarljus. 
Omvårdnadsforskning handlar ofta om hur patienter upplever sjukvården eller ett sjukdomstillstånd. Det är viktigt – det är lite vunnet om sjukvården kan bota människor medicinskt, men släpper ut dem på andra sidan trasiga i själen. Enkla åtgärder och förändringar kan ge patienter mer makt över sin egen situation, hjälpa dem att bibehålla sin integritet eller öka sitt välbefinnande under en plågsam vårdprocess. Men de där åtgärderna står inte och vinkar åt oss. Vi måste systematiskt ta reda på vad som kan förbättras och hur. Det handlar omvårdnadsforskning om.
Den medicinska forskningen ser ofta till en begränsad del, för att just den delen i en behandling ska optimeras. Vilket slags stent i det ockluderade kärlet får bästa resultat, det vill säga förhindrar en blodpropp effektivast? Omvårdnadsforskning ser oftare till hela människan. Hur utförs behandlingen från början till slut ur patientens perspektiv och vad kan göras annorlunda för att förbättra patientens upplevelse och återhämtning? 
Båda delarna behövs. 

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier