Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson delade ut Athenapriset 2016 till forskarna bakom projektet Internetbehandling av social fobi och hälsoångest. Från vänster: Kersti Ejeby, Helene Hellmark Knutsson, Nils Lindefors, Erik Hedman , Mats Blennow, Casper Winsnes och Martin Ingvar. Bild: Pax Engström Nyström

Athenapriset söker vinnare på klinisk forskning

Var finns den bästa kliniska forskningen i Sverige i dag? Berätta det för oss genom att föreslå din kandidat till Athenapriset, Sveriges största pris för klinisk forskning. 

Athenapriset har instiftats för att lyfta fram behovet av klinisk forskning av  hög vetenskaplig kvalitet som sker i samverkan mellan hälso- och sjukvården,  akademin och näringslivet. Vinnaren får ett forskningsstipendium på 150 000 kronor. Athenapriset delas 2017 ut för tionde året. Du kan nominera fram till den 4 juni.

Exempel på projekt som kan belönas:

  • Utveckling och förbättring av diagnostik, behandling eller prevention.
  • Nya metoder, tekniker eller produkter som utvecklar vården.
  • Tjänster eller plattformar som ger patienter ökad tillgänglighet till vården, eller bidrar till ökad patientdelaktighet.

Ett krav för att komma ifråga för Athenapriset är att forskning och utveckling har skett i nära samverkan mellan vård, akademi och näringsliv.

Det behöver inte vara ett stort etablerat företag som är engagerat. Tvärtom, flera av de tidigare årens Athenaprisvinnare är forskare som startat sina egna företag när de sett att det kan finnas en marknad för deras upptäckter. Många universitet och landsting har i dag egna innovationsföretag för att hjälpa sina forskare.

Fjolårets vinnare Erik Hedman, docent och psykolog vid Gustavsbergs vårdcentral utanför Stockholm, fick tillsammans med sina forskarkollegor priset för behandlingen av patienter med social fobi och hälsoångest med hjälp av nätbaserad kognitiv beteendeterapi.

– Det betydde mycket att få priset, det var ett viktigt erkännande för hela vår konstellation av aktörer som samverkar, säger han.

Nu ägnar Erik Hedman sig åt att skriva anslagsansökningar för att forska vidare om internetbaserad behandling av olika typer av problem - förutom hälsoångest även depression och stress, atopiskt eksem och fibromyalgi. Prissumman på 150 000 kronor kommer sannolikt att gå till primärvårdsforskning.

– Det är väldigt roligt att ha fått möjlighet att göra något man annars inte skulle ha möjlighet till, säger han

Ett av Erik Hedmans ledord är att inte släppa forskningen när resultaten kommer, utan även se till att det funkar i verkligheten.

– Man måste motstå lockelsen att hoppa från tuva till tuva och i stället ställa sig frågan hur allt jobb man lagt ner ska bära verklig frukt ända ner till patienten. Det krävs nära samarbete med sjukvården för att kunna implementera och undersöka effekten av behandlingen i reguljär vård.

För mer information om Athenapriset, kontakta Ingrid Heath, projektledare. e-post 070-174 76 33.

De står bakom Athenapriset

Athenapriset 2017 arrangeras av VINNOVA och Dagens Medicin. Priset stöttas även av Forte, LIF, Sweden Bio, Swedish Medtech, Sveriges Kommuner och Landsting samt Vetenskapsrådet.

I juryn för priset ingår företrädare för akademi, sjukvård och näringsliv. Årets juryledamöter är Jenni Nordborg, avdelningschef för Hälsa, Vinnova (juryordförande), Christina Kennedy, chefredaktör Dagens Medicin, Nina Rehnqvist, ordförande i SBU och initiativtagare till Athenapriset, Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa, Vetenskapsrådet, Peter Allebeck, vetenskaplig sekreterare, Forte, Christina Herder, vd Modus Therapeutics, Eva Dahl, medicinsk direktör, Abbvie, Markku Asola, medicinsk direktör, Baxter, Mats Ulfendahl, ordförande i Svenska Läkaresällskapets forskningsdelegation, Peter Lönnroth, ordförande i forskningsdelegationen, Västra Götalandsregionen samt Bertil Guve, chef, Health Innovation, KTH.

Nominera till Athenapriset 2017

Fram till den 4 juni kan du föreslå pristagare till Sveriges största pris till klinisk forskning.

Länk till nomineringsformulär

Pristagaren utses av en jury med företrädare från akademi, sjukvård och näringsliv.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhetschef:
Charlotta Kjellberg 070-722 76 72

Redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Sök i vår databas!

VALUPPTAKT

Vilken sjukvårdsfråga borde vara viktigast i valet nästa år?


Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

ALMEDALEN 2018

placeholder

Sätt agendan med Dagens Medicin i Almedalen 2018.

Vi har fortfarande utrymme för nya samarbeten på Dagens Medicins Vårdtorg - Almedalens viktigaste scen för hälso- och sjukvård. Läs mer här.

Kontakta Annika Östholm på
070-669 79 40
annika.ostholm@dagensmedicin.se

Våra utbildningar