Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Näringsminister Mikael Damberg (längst till höger) delade ut Athenapriset 2017 till forskarna bakom projektet SMS Livrädare. Från vänster: Owe Svensson, Patrik Blomquist, David Fredman, Annette Alkebo, Mattias Ringh. Bild: Anna Svanberg, Bildbyrån.

Står du bakom Sveriges bästa kliniska forskning?

Då är det kanske du som är nästa års vinnare av Athenapriset - Sveriges största pris inom klinisk forskning. Nominera dig själv eller någon du inspireras av och berätta vad som gör projektet till det bästa i Sverige just nu. 

Athenapriset har instiftats för att lyfta fram behovet av klinisk forskning av hög vetenskaplig kvalitet som sker i samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Priset är Sveriges största för klinisk forskning och vinnaren får ett forskningsstipendium på 150 000 kronor.

I år delas Athenapriset för elfte året och man kan nominera sig själv eller andra fram till den 6 juli.

Exempel på projekt som kan belönas:

  • Utveckling och förbättring av diagnostik, behandling eller prevention.
  • Nya metoder, tekniker eller produkter som utvecklar vården.
  • Tjänster eller plattformar som ger patienter ökad tillgänglighet till vården, eller bidrar till ökad patientdelaktighet.

Ett krav för att komma ifråga för Athenapriset är att forskning och utveckling har skett i nära samverkan mellan vård, akademi och näringsliv. Syftet med Athenapriset är också att stimulera till samarbete och mångfald och vi ser gärna fler kvinnliga sökande. Athenapriset 2018 arrangeras av VINNOVA och Dagens Medicin. Priset stöttas även av Vetenskapsrådet, Forte, LIF, Swedish Medtech, Sweden Bio och Sveriges Kommuner och Landsting.

Förra året vann SMS Livräddare Athenapriset. SMS Livräddare är en tjänst som via ett meddelande i mobilen slår larm till frivilliga hjärtlungräddare när en person drabbats av hjärtstopp. Idén bakom SMS Livräddare föddes år 2007 och i dag har 35 000 frivilliga laddat ner appen i Sverige. Enligt en studie i New England Journal of Medicine ökar andelen tidigt utförd HLR innan ambulansen är på plats med 30 procent i de fall där SMS skickades till frivilliga sms-livräddare.
- Athenapriset är ett erkännande av att klinisk och patientnära forskning och innovation är viktig. För oss som forskare var det mycket hedrande att i tuff konkurrens få ta emot priset. Det blev också en påminnelse om att fortsätta oförtrutet även i de stunder då det kännas långt från idé till implementation och realisering, säger Mattias Ringh, forskare på Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska institutet och Athenaprisvinnare 2017.

Nominera dig själv eller någon annan genom att fylla i detta formulär.

För mer information om Athenapriset, kontakta Ingrid Heath, projektledare, ingrid.heath@dagensmedicin.se, 070-174 76 33.

De står bakom Athenapriset

Athenapriset 2018 arrangeras av VINNOVA och Dagens Medicin. Priset stöttas även av Forte, LIF, Sweden Bio, Swedish Medtech, Sveriges Kommuner och Landsting samt Vetenskapsrådet.

I juryn för priset ingår företrädare för akademi, sjukvård och näringsliv.

Nominera till Athenapriset 2018

Fram till den 6 juli kan du föreslå pristagare till Sveriges största pris till klinisk forskning.

Länk till nomineringsformulär

Pristagaren utses av en jury med företrädare från akademi, sjukvård och näringsliv.

Årets jury består av: Jenni Nordborg, (ordförande), avdelningschef Hälsa, Vinnova, Peter Allebeck, huvudsekreterare, Forte, Markku Asola, medical director vid Baxter, Eva Dahl, medicinsk direktör Abbvie, Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare medicin och hälsa, Vetenskapsrådet, Christina Kennedy, chefredaktör Dagens Medicin, Nina Rehnqvist, grundare av Athenapriset, Kristina Willgård, VD på AddLife, Ola Winqvist, vice ordförande i SLS forskningsdelegation, Susanna Eklund, handläggare läkemedel och klinisk forskning, Sveriges Kommuner och Landsting

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Klicka här för att tipsa krypterat och säkert!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier