Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Nu startar nomineringstiden för Guldpillret 2020. Förra årets stolta vinnare från Norrlidens hälsocentral i Region Kalmar, Katarina Järvelind och Jennifer Mikosch, flankeras av juryns ordförande Robert Ström och Christina Kennedy, chefredaktör, Dagens Medicin (längst t h). Vinnarna hade lyckats minska förskrivningen av sömnmedel genom ett gediget och träget arbete. Vem vinner i år, är det du? Då väntar en dubbelt så stor belöning - 100 000 kronor. Bild: Pax Engström Nyström

Guldpillret 2020: Dubbel belöning till bästa receptet

Nu dubblar vi belöningen till dem som har det bästa receptet för ett guldpiller. En prissumma på 100 000 kronor finns i potten för dem som har hittat ett innovativt, nytänkande och framgångsrikt sätt att använda läkemedel säkrare och bättre.

Läs mer: Fem frågor till juryns ordförande Robert Ström: "Det pågår många bra initiativ till det här runt om i landet och de initiativen förtjänar verkligen mer uppmärksamhet."

Läkemedel är den vanligaste behandlingen i hälso- och sjukvården, och förtjänar större uppmärksamhet när det gäller arbetet för bättre patientsäkerhet. Det är många som jobbar ambitiöst för att patienterna ska få en bra och säker läkemedelsbehandling. Det pågår arbeten i vård och omsorg på alla nivåer, hos myndigheter, på apotek och i läkemedelsbranschen, och det finns spännande samarbetsprojekt mellan sjukvård, apotek,  företag och forskning.

Nu vill vi att dessa förbättringsarbeten ska nomineras till årets upplaga av Guldpillret Det är elfte året i rad som priset delas ut. Priset instiftades 2010 av Läkemedelsförsäkringen. Under alla år har Guldpillret delats ut i samarbete med Dagens Medicin.

Det går bra att nominera både sitt eget och andras arbete. Här är några exempel på områden där årets Guldpillervinnare kan ha gjort insatser:

  • Nya arbetssätt och metoder som förbättrar kvaliteten och säkerheten i läkemedelsanvändningen och leder till ökad patientsäkerhet.
  • Tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos personal och patienter och minskar risken för felaktig läkemedelsanvändning.
  • Forskning som bidrar till en förbättrad läkemedelsanvändning.

I sin bedömning tittar juryn bland annat på innovationshöjd, om arbetet har gett resultat i form av bättre kvalitet och nytta för patienterna, samt hur skalbart projektet är.

Bestående resultat i Kalmar
Förra årets Guldpillervinnare var Norrlidens hälsocentral i Region Kalmar län, som fick priset för sitt arbete för att minska förskrivningen av sömnmedel. När förbättringsarbetet startade hade vårdcentralen regionens högsta förskrivning av sömnmedel. Med insatser som fortbildning av personal, samtal och bedömning av patienter hos sjuksköterska, individuella nedtrappningsscheman och uppföljning, lyckades man på två år minska förskrivningen till en av de lägsta i länet.

- Resultaten har varit bestående, men det har inte hänt av sig själv. Vi har arbetat konsekvent med utbildning av ny personal och fortbildning, och vi sätter inte in nya patienter på sömnmedelsbehandling, säger Katarina Jervelind, verksamhetschef på Norrlidens hälsocentral.

Arbetet har spritt sig till andra hälsocentraler i länet och Katarina Järvelind och hennes projektgrupp har också bjudits in till myndigheter och konferenser för att berätta om sitt framgångsrika arbete.

Prispengarna har de tänkt använda till en studieresa, men just nu har planerna fått läggas på is som en konsekvens av coronapandemin.

Nomineringstiden för Guldpillret startar onsdagen den 13 maj och pågår fram till den 28 augusti. Här nominerar du ditt bidrag. 

Om Guldpillret

Vinnaren av Guldpillret utses av en jury med företrädare för sjukvård, apotek, patienter, läkemedelsindustri och forskning. I årets jury ingår Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen (ordförande), Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet, Mikael Hoffman, ordförande i Svenska läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, chef för stiftelsen Nepi, nätverket för läkemedelsepidemiologi, Märit Johansson, ordförande Apotekarsocieteten, Kristina Dunder, senior expert på Läkemedelsverket samt svensk ledamot i CHMP, den vetenskapliga kommittén för humanläkemedel hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet, Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Malin Parkler, vd Pfizer och Lisa Blohm, chefredaktör Dagens Medicin.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier