Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

”Initiativ som förtjänar uppmärksamhet”

– Alla som har gjort en insats för läkemedelssäkerheten kan nomineras till Guldpillret, säger Robert Ström, ordförande i juryn och vd på Läkemedelsförsäkringen som 2010 instiftade utmärkelsen Guldpillret i samarbete med Dagens Medicin.

Varför är ett pris för bättre läkemedelsanvändning viktigt?
– Patientsäkerhet har högsta prioritet i svensk sjukvård, fokus säker läkemedelsanvändning borde då vara helt självklart. Syftet med vårt pris är att lägga fokus på den praktiska hanteringen eller på forskningsframsteg som bidrar till färre skador orsakade av läkemedel. Minskad mängd läkemedelskador skulle ha en mycket stor och positiv påverkan på patientsäkerheten i Sverige, men även så klart minska kostnader. Det pågår många bra initiativ till det här runt om i landet och de initiativen förtjänar verkligen mer uppmärksamhet.

Vilka kan nominera till Guldpillret?
–  Det kan egentligen alla göra, enskilda personer eller organisationer, myndigheter och företag. Man kan också mycket väl nominera sig själv eller någon annan som man tycker har gjort en insats för att förbättra läkemedelssäkerheten.

Vad krävs för att vinna Guldpillret?
– Juryn tittar på ett antal kriterier. Projektet eller initiativet ska ha genomförts med framgång och man ska kunna visa att arbetet verkligen har haft effekt på läkemedelssäkerheten. Vi belönar inte idéer och visioner. Vidare ska vinnarens bidrag kunna dupliceras, det vill säga det ska vara möjligt för andra aktörer i Sverige att kunna använda sig av det belönade initiativet. Juryn bedömer också innovationshöjden på de olika nominerade bidragen.

Vad har varit utmärkande för tidigare års vinnare?
– Det har varit en stor mångfald sedan det första priset utdelades 2010, allt ifrån en blandbarhetsdatabas för olika typer av infusionsvätskor till förändrade förskrivningsbeteende. Ett exempel är Region Västmanland som belönades 2018 för sitt omfattande arbete att begränsa sin tidigare höga förskrivning av opioider.

I år höjer ni prissumman till 100 000 kr – varför?
– Priset har delats ut sedan 2010, vi tyckte det var motiverat att göra en förändring av prissumman och vi vill också understryka vikten av säker läkemedelshantering i vården. Prissumman är inte personlig, den ska användas av organisationen eller företaget för utbildning eller liknande aktiviteter för personal.

Här kan du nominera till Guldpillret.

Fem frågor till juryns ordförande

placeholder

"Minskad mängd läkemedelskador skulle ha en mycket stor och positiv påverkan på patientsäkerheten i Sverige."

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier