Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Netdoktor Pro

Många allmänläkare dåligt uppdaterade kring senaste om förmaksflimmer

Förmaksflimmer är ett både vanligt och allvarligt tillstånd som med en åldrande befolkning drabbar allt fler. Men även om man i primärvården nästan dagligen möter dessa patienter kan det vara svårt för allmänläkare att hinna hänga med i utvecklingen exempelvis när det gäller senaste forskningen.

Publicerad: 22 oktober 2020, 11:26


Idag har uppskattningsvis cirka 300 000 svenskar förmaksflimmer och blir därmed den vanligast förekommande hjärtrytmrubbningen. I och med en allt äldre befolkning blir antalet drabbade dessutom fler och fler. 

Förutom att prevalensen ökar med ålder förekommer förmaksflimmer också oftare bland patienter med samtidig kardiovaskulär sjukdom. Drygt 50 procent av patienterna med förmaksflimmer har även samtidig hypertoni. En ökad risk för förmaksflimmer föreligger också vid exempelvis sömnapnésyndrom, metabola syndrom, hypertyreos eller vid allmänna infektioner och alkoholintag.

Att utreda och behandla patienter med förmaksflimmer är därför inget ovanligt i primärvården. Men det kan däremot vara svårt för allmänläkare att hålla sig ajour kring den senaste forskningen och riktlinjerna. 

– Det händer mycket inom flimmerområdet, därför är det väldigt viktigt med uppdatering inom det här så man vet hur man ska utreda och behandla, säger Faris Al-Khalili överläkare, Med Dr, samt specialist i kardiologi och internmedicin vid Sophiahemmet i Stockholm.

Han menar att allmänläkare generellt behöver förnya sina kunskaper om förmaksflimmer och här därför tillsammans med NetdoktorPro skapat en fortbildning kring hur man enligt senaste riktlinjer utreder och behandlar denna patientgrupp i primärvården. Fortbildningen, som följer ett patientfall, tar ungefär en kvart att genomföra och alla svar är anonyma.

Gå till fortbildningen om förmaksflimmer här >> 

Texten är en annons från Netdoktor Pro