onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Närhälsan Västragötalandsregionen

Närhälsan bygger framtidens vårdcentral

I höst öppnar Närhälsan, den offentligt drivna primärvården i Västra Götaland, sin första digifysiska vårdcentral. Detta i nybyggda moderna lokaler i Kallebäck, alldeles nära Liseberg i centrala Göteborg. – Därför söker vi nu medarbetare som vill vara med på vår resa, säger Marie Nordström, vårdcentralchef vid Närhälsan i Västra Götaland.

Publicerad: 8 mars 2023, 12:50


"Vi söker medarbetare som känner att det är tryggt och självklart att använda sig av digitala verktyg och som vill vara med och utveckla primärvården för våra invånare", säger Marie Nordström, vårdcentralchef vid Närhälsan i Västra Götaland.

En mer tillgänglig vård för patienterna och utifrån deras egna villkor i en trygg miljö. Det är ett av målen när Närhälsan i höst öppnar sin första digifysiska vårdcentral och BVC. Den digifysiska vårdcentralen ska erbjuda digital vård när det går och fysisk vård när det behövs, utifrån patientens behov och professionens medicinska bedömning.

– Vi annonserar efter medarbetare inom alla personalkategorier som läkare, medicinsk sekreterare, undersköterskor, sjuksköterskor, psykolog, rehabkoordinator och enhetschef som vill vara med och utveckla primärvården för våra invånare, säger Marie Nordström.

Under det närmaste året planerar Närhälsan att öppna nya vårdcentraler utifrån ett gemensamt digifysiskt koncept. Först ut blir Närhälsan Kallebäck vårdcentral, med start i oktober.

– Med det nya konceptet kommer våra medarbetare att få bättre kontroll på patientflödet samtidigt som de bli mer tillgängliga för patienterna med moderna arbetssätt, säger Marie Nordström.

Personalen utbildas i digitala arbetssätt

Alla som ska arbeta på den nya vårdcentralen kommer att erbjudas en utbildning i de digitala verktygen.

– Vi har möjlighet att redan idag att arbeta mer digitalt även om vi inte gör det i så hög utsträckning som vi skulle kunna. Nu när vi startar nytt så tänker vi gå utbildningarna tillsammans. Alla de digitala verktyg som finns i Närhälsan ska användas. Eftersom de här vårdcentralerna ska fronta så kommer alla nya verktyg att implementeras direkt och kontinuerligt.

Närhälsan ska finnas där invånarna är

Det digifysiska konceptet är en del av Närhälsans arbete med omställningen till en mer nära och personcentrerad vård, vilket kräver en ökad digitalisering. Genom digitala tjänster får patienten möjlighet till vård i en trygg miljö och utifrån sina egna villkor.

– Vi ska finnas där invånarna är och möta deras behov och förväntan på en trygg vård med moderna och flexibla kontaktvägar och arbetssätt. Detta utan att patienterna ska behöva anpassa sig efter hur vården är organiserad eller dess geografiska placering, framhåller Marie Nordström.

Inspireras av andra framgångskoncept

Som en del i planeringen för det nya konceptet har Närhälsan besökt flera digifysiska vårdcentraler i Växjö, Stockholm och Storuman.

–Där berättar man att patienterna upplever en större närhet till vården, även när de inte träffar personal direkt. De upplever sig mindre låsta av vårdens väntetider. En fördel är också, enligt patienterna, att de slipper sitta och vänta i vårdcentralens lokaler. Det sistnämna motverkar dessutom smittspridning, berättar Marie Nordström.

Hon tillägger att digitala verktyg också gör det lättare att till exempel ha en anhörig med i konsultationer med specialistvården.

– Man vittar också om en bättre arbetsmiljö för personalen.

Marie Nordström har varit med sedan planeringsstadiet för det digifysiska konceptet som nu ska förverkligas. I oktober tillträder hon som chef för den nya vårdcentralen i Kallebäck.

– Det är jättespännande och jag är glad för det här uppdraget! Just nu befinner vi oss på en kulturresa där utmaningen är att gå från att "vara med" till att vi "driver utvecklingen”. Det vi gör nu är ett första steg, vi har flera steg att ta, framtiden väntar och vi ska möta den, inte invänta!

På frågan vad hon själv mest ser fram emot på sin nya arbetsplats i Kallebäck svarar Marie Nordström;

–Att arbeta tillsammans med nyrekryterad personal som vill vara med och driva utveckling av primärvården för våra invånare.

Om Närhälsan

Närhälsan är den offentligt drivna primärvården i Västra Götalandsregionen. Med sina ca 200 mottagningar är Närhälsan störst i Sverige på primärvård och driver bland annat 104 vårdcentraler, 61 rehabmottagningar, 22 jourcentraler och den digitala mottagningen Närhälsan Online.

– Med cirka 5 700 medarbetare finns vi nära invånarna i Västra Götaland och gör skillnad för deras liv och hälsa. Närhälsan är en modern arbetsgivare som erbjuder sina medarbetare olika uppdrag och karriärmöjligheter, säger Marie Nordström.

Planen är att de nya digifysiska vårdcentralerna ska ha ett gemensamt digifysiskt utbud och att det ska bidra till en jämlik vård. Konceptet ska även kunna användas av Närhälsans befintliga vårdcentraler för att förflytta sig mot en mer digital struktur.

Vill du vara med?

Just nu söker vi läkare, medicinsk sekreterare, undersköterskor, sjuksköterskor, psykolog, rehabkoordinator och en enhetschef för Närhälsan Kallebäck vårdcentral och BVC.

Ansökningstiden är den 1–22 mars och platsannonserna finns här på Närhälsans hemsida

www.narhalsan.se/kallebackvardcentral

Texten är en annons från Närhälsan Västragötalandsregionen