Pneumokocker skördar tusentals liv – trots att vaccin finns
Varje år dör tusentals personer av pneumokockinfektioner. Idag finns vaccin mot bakterien som ofta ligger bakom både sepsis och meningit, men långt ifrån alla får chansen att ta det. Så vem bör egentligen vaccineras?
Publicerad: 15 Februari 2021, 16:10
Trots stora grupper med ökad risk att drabbas av livshotande komplikationer, så sker vaccinering mot pneumokocker inte rutinmässigt. Risken att patienter inom farozonen blir utan är därför stor. Vem som får möjlighet att vaccinera sig är som det ser ut idag helt upp till varje enskild vårdgivare.
– Svårigheten med detta är att det inte finns några enkla logaritmer. Som läkare måste man i varje enskilt fall göra en bedömning av vilka riskfaktorer patienten har för pneumokocksjukdom. I praktiken är det oftast de som har flera riskfaktorer som blir aktuella för vaccination, säger Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
Han menar att mer fokus borde läggas på sjukvårdsförebyggande vård och här därför tillsammans med NetdoktorPro utformat fortbildningskursen om pneumokock-vaccination.
– Att förebygga sjukdom är mycket klokare än att vänta tills sjukdomen har uppstått. Därför tycker jag att man ska gå den här utbildningen, säger Jonas Ahl.
Artikeln är producerad i samarbete med Netdoktor Pro och ej en artikel av Dagens Medicin