Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Netdoktor Pro

Vad vet du om sambanden mellan diabetes typ 2 och kardiovaskulär sjukdom?

Fem procent av Sveriges befolkning lever idag med typ 2-diabetes – och många är dessutom sjuka utan att själva veta om det. Enligt vad studier visar är risken att drabbas av hjärtinfarkt två till tre gånger större bland dessa patienter. Samtidigt finns fortfarande kunskapsluckor inom vården just när det gäller sambanden diabetes och kardiovaskulär sjukdom.

Publicerad: 15 Februari 2021, 16:06


– Vi måste öka kunskapen kring det här, säger överläkare och diabetesansvarig Jarl Hellman, vid Endokrinsektionen, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Uppskattningsvis lider 450 000 människor av typ 2-diabetes och mörkertalet är dessutom stort. Bland de drabbade finns en klart ökad risk för att på sikt också drabbas av kardiovaskulär sjukdom, särskilt om det samtidigt finns andra riskfaktorer med i bilden såsom högt blodtryck och blodsocker. Förutom att sjukdomen på olika sätt begränsar patientens vardag är också risken att drabbas av hjärt-kärlkomplikation förhöjd.

Som det ser ut idag finns fortfarande stora kunskapsluckor när det gäller sambanden. Och för att minska dessa gäller det att personal inom sjukvården – inte minst läkarna, håller sig uppdaterade. 

– Mycket har hänt de senaste åren vad gäller nya diabetesläkemedel vid typ 2-diabetes och det har dessutom dykt upp betydligt mer evidens med många välgjorda stora studier inom området, säger Jarl Hellman vid Endokrinsektionen, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

För att främja vidareutbildning i ämnet har han i ett samarbete med NetdoktorPro skapat fortbildningen ”Typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom” där framför allt läkare, i synnerhet allmänläkare har möjlighet att uppdatera sig och ta del av senaste forskningen inom fältet.

Läs mer här

Artikeln är producerad i samarbete med Netdoktor Pro och ej en artikel av Dagens Medicin