Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Joint Academy

Vårdkedjan brister – men enkla medel kan revolutionera svensk artrosvård

Mängder av artrospatienter opereras utan att att ha fått information om framgångsrik egenvård först – vilket skapar onödigt lidande, längre vårdköer och enorma kostnader för samhället. Leif Dahlberg, seniorprofessor inom ortopedi och medicinsk chef på Joint Academy, förklarar hur man med enkla åtgärder kan förbättra den svenska artrosvården i grunden.

Publicerad: 12 Mars 2021, 13:13


Källa: Joint Academy

Ett inte ovanligt scenario i Sverige 2021: En patient upplever smärtor i knä- eller höftleder och vänder sig därför till en ortoped. Röntgenbilder visar strukturförändringar och patienten blir direkt rekommenderad en operation.

– Det här är själva mardrömsbilden för en vårdkedja, den absolut sämsta lösningen, som dessutom går stick i stäv med Socialstyrelsens rekommendationer, konstaterar Leif Dahlberg, som har mer än 35 års erfarenhet av patienter med ledbesvär och forskning om leder.

Han berättar att artros länge har beskrivits i form av strukturförändringar, som något man kan se på röntgen, när det i själva verket borde ha varit fokus på patientens symptom.

– Man måste helt enkelt ställa sig frågan: är det röntgenbilder eller människor vi behandlar? Forskning visar att de förändringar i vävnaden man kan se på röntgenbilder har en väldigt svag korrelation till patientens faktiska besvär, och att man kan se strukturförändringarna även hos patienter utan besvär.

Alla har rätt till grundbehandling

Socialstyrelsens riktlinjer säger att alla som får diagnosen artros inledningsvis ska få specifik träning, patientutbildning och – vid behov – viktkontroll. Behandlingen behöver utvärderas löpande då patientens upplevda smärta, funktionsnedsättning och livskvalitet varierar över tid. En princip är att fortsätta med grundbehandlingen oavsett hur svåra besvär patienten har, så långt det är möjligt.

– Grundbehandlingen används av färre än hälften av de som opereras för ledprotes i höften och sannolikt av färre än 25 procent av de som drabbats av artros. Träning förbättrar den fysiska funktionen och minskar även risken för sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. En del patienter kan dessutom skjuta fram eller avstå från en ledprotesoperation tack vare träning och kunskap. Träningen får patienten i bättre form inför en operation samt underlättar rehabiliteringen eftersom patienten blir van vid de övningar som ingår efter operationen, säger Leif Dahlberg.

Ett problem är att artros ofta betraktas som en "wear and tear disease". Om lederna slits ut av träning kan det kännas kontraproduktivt att just träna.

– Ett sådant synsätt riskerar att passivisera patienten. Du kanske inte får artros av att sitta stilla, men du ökar risken för en rad andra sjukdomar, som till exempel diabetes och hjärt-kärlsjukdom. I slutändan handlar det om vad du vill få ut av livet.

Träning som effektiv behandling

Och faktum är att just träning är ett av de mest effektiva sätten att behandla artros på, ofta bättre än smärtstillande preparat. 

– Det allra enklaste sättet att avlasta lederna är genom att bli stark i musklerna. Men det tar lite tid att bli stark. Man kan inte bara göra några övningar under en vecka, utan det gäller att få till kontinuerlig och allsidig träning, att det blir en del av ens vardag.

Där kommer Joint Academy in i bilden. Företaget levererar en digital grundbehandling för artros, som innefattar personlig kontakt med fysioterapeut, anpassade övningar och utbildning om sjukdomen. Med en lättanvänd app får patienten dagligen övningar och utbildning i små doser, samtidigt som fysioterapeuten kan följa träningen och svara på eventuella frågor.

Vetenskapligt granskade och publicerade studier visar att patienter som använder Joint Academy minskar sin ledsmärta med över 40 procent och förbättrar sin funktion med cirka 50 procent. Dessutom kan 22 procent minska sin smärtstillande medicinering.

– Jag är övertygad om att vi uppnår beteendeförändringen för att vår app inte kräver mer än 5-10 minuter om dagen. Det är svårt att säga att man inte har den tiden. Genom att ändra sin livsstil i små, små steg kan patienterna göra stor skillnad för sin egen hälsa, konstaterar Leif Dahlberg. 

Dessutom finns det enorma vinster för samhället att satsa på utbildning och träning, utöver färre operationer och rejält kortade vårdtider.

– Om du mäter vikten på artrospatienter så förändras den sällan efter en operation. Dessvärre förblir också många inaktiva efter en operation. De som genomgår grundutbildningen har däremot stora chanser att få till en livsstilsförändring. Får man artrospopulationen att röra på sig 30 minuter om dagen skulle de i mycket hög utsträckning minska risken för till exempel cancer och diabetes.

Läs mer om hur Joint Academy förebygger och behandlar Artros här

Texten är en annons från Joint Academy