Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan gav Sandras karriär ny fart

Hon är tjänstledig från jobbet som undersköterska för att studera på yrkeshögskolan. Redan i vår kommer Sandra Heidenfors från Tierp vara utbildad ambulanssjukvårdare.

Publicerad: 21 november 2022, 12:17


Sandra Heidenfors vågande ta steget och börja studera till ambulanssjukvårdare på Yrkeshögskolan.

För sju år sedan fick Sandra jobb som undersköterska på ett särskilt boende men sedan i somras är hon tjänstledig för att studera till ambulanssjukvårdare på yrkeshögskolan.

- Jag har alltid haft ett intresse för att jobba inom vården och hjälpa människor. Det som lockade med akutvård och ambulanssjukvård var tempot och att ingen dag är den andra lik, säger Sandra.

Efter att ha jobbat i flera år på samma arbetsplats kändes det tufft att lämna tryggheten och rutinerna för att börja plugga igen, men hon anpassade sig snabbt.

- Det var både utmanande och nervöst men jag kände att jag behövde göra något och lämna min bekvämlighetszon. Det gick ganska snabbt att komma igång med studietekniken och det har gått över förväntan bra, säger Sandra.

Hon berättar att många av hennes gamla kollegor är nyfikna på utbildningen och tycker att det är lite häftigt.

- Innan jag började plugga hade jag inte hört mycket om yrkeshögskolan. Nu säger jag till alla att de ska våga satsa. Ibland måste man släppa den trygga vardagen och utmana sig själv lite, säger Sandra.

Lärande i arbete
Om bara någon vecka ska Sandra ut på sin första LIA, praktikformen inom yrkeshögskolan. Utbildningen består av två längre LIA-perioder, tre veckor på hösten och nio veckor på våren.

- Hela klassen är förväntansfulla och tycker att det ska bli kul. Jag har sett fram emot det här sen jag började på utbildningen. Det är ju nu det blir på riktigt, säger Sandra.

Hon är inte ensam om att gilla LIA. Det är en av de mest uppskattade och lärorika delarna av en YH-utbildning. Sandra ser det också som ett bra tillfälle till att skaffa kontakter och marknadsföra sig själv.

- Efterfrågan på ambulanssjukvårdare är stor och framtiden känns ljus. Nu har jag dessutom fått LIA-plats där jag sedan hoppas få jobb så det kan inte bli bättre, säger Sandra.

Studiemedel
Alla utbildningar inom yrkeshögskolan berättigar till studiemedel från CSN och nästan alla är avgiftsfria. Sedan den 1 oktober kan du som vill studera på yrkeshögskola ansöka om omställningsstudiestöd och få upp till 80 procent av lönen när du studerar. 

Läs mer på yrkeshogskolan.se

www.yrkeshogskolan.se

Texten är en annons från Yrkeshögskolan