ALS står för amyotrofisk lateralskleros och är en sjukdom som bryter ner nervceller i hjärnan och ryggmärgen, vilket leder till förlamningar som sprider sig och blir allt mer omfattande. I Sverige insjuknar runt 200 personer varje år i ALS och den genomsnittliga överlevnaden är 2,5 till 3 år. Cirka 10 procent har den ärftliga/familjära formen av ALS, FALS. Det finns ingen botande behandling och sjukdomen leder slutligen till andningssvikt och patienten avlider. Här samlar vi våra nyheter om ALS. Vi har också ett nyhetsbrev som heter Dagens Medicin Neurologi för dig som alltid vill vara uppdaterad.
Neurologi
De nervceller som ger signaler till muskler verkar också ha förmåga att påverka nervceller högre upp i systemet – tvärtemot vad man tidigare har trott. Det visar en studie på zebrafiskar som gjorts av forskare vid Karolinska institutet.
Kongresser
ESC 2015. Nya forskningsresultat innebär nu att sjukvården helt slutat med att ge en viss typ av andningshjälp till patienter med central sömnapné orsakad av hjärtsvikt. Behandlingen leder nämligen till ökad dödlighet hos patienterna.
Nyheter
Tidigare tvingades gävleborgare med ALS att resa till Uppsala för att få hjälp av ett särskilt vårdteam. Nu samlas alla vårdkompetenser i ett särskilt motorikteam vid Gävle sjukhus – vilket gynnar såväl patienter som personal och ekonomi.
Nyheter
Morgonens nyheter bland annat om att forskare vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå funnit att en gen som styr cellers tillväxt och död har stor inverkan vid sjukdomen ALS, en hjärnsjukdom som innebär att hjärnceller dör och som orsakar muskelförtvining.
Nyheter
Den gåtfulla och obarmhärtiga sjukdomen ALS kan ha en grundmekanism liknande den hos Alzheimers sjukdom. Forskare i Umeå har hittat fragment av ett muterat enzym i utfällningar i motorneuron både hos patienter med ALS och i djurmodeller. De genetiska spåren leder tillbaka till vikingatiden.