Här samlar vi alla våra nyheter om Alzheimers sjukdom.
Neurologi
Möjligheten att få undersökning och en demensdiagnos beror på var du bor – det råder nämligen stora regionala skillnader i diagnostisering. I Stockholm registreras i genomsnitt fem gånger så många med demens jämfört med Jämtland, enligt en granskning av Uppdrag Granskning.
Forskning
Det dröjde mer än 20 år efter att forskare kliniskt började testa läkemedel som angriper den möjliga orsaken till Alzheimers sjukdom innan det första otvetydigt positiva resultatet till slut kom – dessutom för ett läkemedel med mycket starka svenska kopplingar.
Neurologi
En måttlig inbromsning av kognitiv och funktionell försämring men också mer biverkningar än placebo. Så beskriver studieförfattarna själva effekt och säkerhet av den omtalade amyloidantikroppen lekanemab i fas 3-studien Clarity AD, som nu publiceras.
Neurologi
Två studiedeltagare har dött efter hjärnblödning under behandling med den omtalade läkemedelskandidaten lekanemab och samtidigt som de fick blodförtunnande behandling mot annan underliggande sjukdom, enligt amerikanska medier.
Neurologi
Kognitivt friska personer som har ansamling av de bägge proteinerna beta-amyloid och tau i hjärnan löper 20 gånger ökad risk att drabbas av mild kognitiv svikt inom de närmaste åren, än personer som helt saknar sådan ansamling i hjärnan.
Neurologi
På det svenska läkemedelsbolaget Bioarctic ser man positivt på nyheten kring alzheimerläkemedlet adukanumab, trots att det kan bli en konkurrent till Bioarctics egen uppmärksammade läkemedelskandidat inom samma område, Ban2401.
Neurologi
Den kände svenske alzheimerforskaren Bengt Winblad säger sig först vara ”lite skeptisk” till nyheten om att läkemedelskandidaten adukanumab trots allt kan ha en bromsande effekt på alzheimer. Efter att ha tittat lite närmare på de än så länge tillgängliga resultaten är han mer positiv.
Neurologi
I mars avbröt företaget Biogen studierna med det lovande alzheimerläkemedlet adukanumab då en analys visade att det inte hade någon bromsande effekt. Men en utökad analys visar nu att det fungerar enligt flera effektmått, meddelar företaget.
Geriatrik
Bland personer som har en mer hälsosam livsstil är det färre som senare insjuknar i demens om de har en låg eller intermediär genetisk risk att drabbas av sjukdomen. Men detta ”skydd” gäller dock inte för hälsosamma personer som har hög genetisk risk för sjukdomen, enligt en ny studie i tidskriften Nature Medicine.
Neurologi
Karolinska institutet har medverkat i en app som ger råd om hur personer kan minska sin risk för demens genom olika åtgärder i bland annat sin livsstil. ”Falsk marknadsföring”, anser Yngve Gustafson, senior professor i geriatrik vid Umeå universitet.
Geriatrik
Äldre personer som enligt ett test hade dålig förmåga att känna igen bedrägerier hade som grupp betraktad ökad risk att senare drabbas av både mild kognitiv svikt och Alzheimers sjukdom, enligt en studie i tidskriften Annals of Internal Medicine.
Geriatrik
I vad som är ännu ett misslyckande i läkemedelsforskningen för Alzheimers sjukdom tvingas nu företaget Biogen lägga ner sina fas 3-prövningar av läkemedlet adukanumab som i tidiga studier visat lovande resultat. Orsaken är avsaknad av effekt.
Neurologi
Nu stärks beläggen för att patologi kopplad till Alzheimers sjukdom skulle kunna smitta. Forskare har bland annat upptäckt att proteinet beta-amyloid finns i äldre preparat av tillväxthormon. Men en svensk expert understryker att fynden bör tolkas försiktigt.
Neurologi
Forskare har tagit fram en potentiellt enklare metod för att mäta den peptid som misstänks vara en orsak till Alzheimers sjukdom. Nivån av beta-amyloid i blod avspeglade nämligen inlagringen av samma ämne i hjärnan, enligt en ny studie i tidskriften Nature.
Neurologi
Sjukvården rekommenderas att använda bedömningsinstrumentet Rudas i utredning av misstänkt demens hos personer med annat modermål än svenska. Det är av ganska få nyheter i de nya nationella riktlinjerna för demensvården.
Neurologi
Proteinutfällningar i hjärnan som är typiska för alzheimer kan ha spridits mellan människor med hjälp av tillväxthormonläkemedel, enligt en ny studie i Nature. Men resultaten måste tolkas försiktigt, anser svenske experten Kaj Blennow.