Här samlar Dagens Medicin artikar om hur den svenska hälso- och sjukvården direkt och indirekt påverkas av det nya coronaviruset och covid-19.
Infektion
Sverige lyftes i början av pandemin fram som ett varnande exempel, och kritiken mot haveriet inom äldreomsorgen har varit skarp. Men sedan januari 2021 har överdödligheten varit lägst i hela EU. Hur går det ihop – och vad betyder det?
Politik
I grunden rätt strategi, men för få och för sena smittskyddsåtgärder och ett för ensidigt beroende av Folkhälsomyndigheten. Det är några av Coronakommissionens slutsatser om regeringens agerande under pandemin. (Senast uppdaterad 14:55)
Infektion
Antalet patienter som kräver intensivvård för covid-19 minskar sedan några dagar tillbaka. Men inläggningarna i slutenvården fortsätter att öka.
– Vi ser effekten först om två, tre veckor, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
Infektion
Sedan pandemin bröt ut i Sverige har 16,8 miljoner provrör i plastpåsar forslats av taxichaufförer och färdtjänstpersonal. Och uppskalningen av testkapaciteten fortsätter.
– Hittills är det ganska kul, jag började för en timme sedan. Det är min första dag, säger nya laboratoriebiträdet Gabriel Jerkerus.
Infektion
Smittspridningen i Sverige är fortsatt mycket hög, meddelar Folkhälsomyndigheten som uppmanar alla att följa rekommendationerna. Däremot rekommenderas ingen allmän vaccination för barn i åldern fem till elva år. (1 kommentar)
Politik
Enskilda regeringstjänstemäns minnesanteckningar bör skyndsamt lämnas ut till Coronakommissionen. Det anser Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt. Men regeringskansliet står fast vid sin tolkning av regelverket.
Infektion
Sverige har upprepade gånger sagt nej till förfrågningar om att vårda covidsjuka patienter från andra länder under pandemin. Socialstyrelsen har bedömt att kapacitet saknas – men utan att fråga regionerna.