Här skriver Dagens Medicin om sjukdomen covid-19, orsakad av coronaviruset sars-cov-2, och hur den direkt och indirekt påverkar den svenska hälso- och sjukvården.
Infektion
Erfarenheten från pandemin har röjt svagheter i Sveriges smittskyddslagstiftning och beredskap, skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på DN Debatt och listar flera områden där åtgärder krävs inför framtida samhällskriser.
Infektion
Coronaviruset utgör inte längre en global hälsokris, deklarerar Världshälsoorganisationen WHO på en pressträff.
– Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett globalt hälsonödläge, säger generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Bemanning
Trots viss förbättring kvarstår beredskapsläget som rått i i Region Värmland i en dryg månad. Det framkom på en pressträff på tisdagen. Samtidigt beordrar regionen nu övertidspass för delar av vårdpersonalen.
Infektion
När forskare följt upp 1,9 miljoner israeler var det särskilt ett symtom på långtidsbesvär som stod ut ett år efter diagnos på mild covid-19 – nämligen kraftlöshet. Generellt minskade dock överrepresentationen för sådana symtom med tiden bland covidpatienterna, och även för kraftlöshet. Det framgår av en studie som publiceras i tidskriften BMJ.
Infektion
UPPDATERAD. Folkhälsomyndigheten ska under januari analysera avloppsvattnet som kommer från Arlanda för att få bättre koll spridningen av covid. Myndigheten bedömer däremot inte att den stora smittspridningen i Kina kommer att påverka läget i Sverige.
Infektion
UPPDATERAD. Sverige inför krav på covidtest för inkommande resenärer från Kina. Kravet gäller i tre veckor från och med lördag.
– Smittan i Kina sprids med väldigt snabb hastighet, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.
Infektion
Fler covid-patienter vårdas nu på sjukhus än under den förra toppen i januari 2022, visar nya siffror.
Hög spridning av tre smittor samtidigt ger ett fortsatt pressat läge inom sjukvården.
”Ganska unikt”, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.
Arbetsmiljö
Det blir inga nedskärningar på Södertälje sjukhus den närmsta tiden – trots prognoser om miljonunderskott. Det lovar nytillträdde vd:n Anna Gerber Ekblom.
– Just nu är det inga planerade varsel, säger hon till Dagens Medicin.
Infektion
Vaccinerade patienter med covid-19 fick inte lägre risk att drabbas allvarligt av sjukdomen om de tidigt behandlades med det antivirala läkemedlet molnupiravir, enligt en randomiserad studie med över 25 000 deltagare.
Infektion
UPPDATERAD. Folkhälsomyndigheten varnar i nya scenarier för att smittspridningen av covid-19 kan fortsätta öka och nå sin topp mellan början och mitten av januari. Det skulle innebära att den når liknande nivåer som under omikronvågen för ett år sedan.
Infektion
Antalet inlagda patienter med covid-19 på landets sjukhus har ökat med 27 procent till 1 700, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
På flera sjukhus är situationen redan nu ansträngd, och smittspridningen av covid och andra luftvägsinfektioner befaras fortsätta att öka de kommande veckorna.
Infektion
Extrem överbeläggning och hög sjukfrånvaro får sjukhusvården i Region Kronoberg att gå upp i stabsläge på torsdagen. Planerade operationer ställs in till på måndag och mer resurser skjuts till akuten för att hantera situationen.
Infektion
Det orala covidläkemedlet Paxlovid kommer att vara tillgängligt på apoteken nästa vecka. Samtidigt har det kommit uppdaterade nationella rekommendationer om när läkemedlet är aktuellt att användas.
Infektion
Antalet fall av covid-19 fortsätter öka. Vid en presskonferens på onsdagen återupprepades pandemins råd: Stanna hemma om du är sjuk. Samtidigt stödjer myndigheterna nu regionerna med beredskapshöjande åtgärder, meddelade Socialstyrelsen.
Läkemedel
Det orala läkemedlet Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) ingår nu i högkostnadsskyddet efter beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Med ett pris per kur på drygt 9 900 kronor blir Paxlovid därmed det första läkemedlet mot covid-19 att få subvention.