Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi våra nyheter om Demens
Hjärta-kärl
Västra Götalandsregionen sjösätter ett nytt medicintekniskt forskningslaboratorium på Sahlgrenska universitetssjukhuset i maj 2021. Kliniknära forskning och nyskapande medicinteknik väntas gynna alltifrån onkologi till psykiatri.
Neurologi
Den kände svenske alzheimerforskaren Bengt Winblad säger sig först vara ”lite skeptisk” till nyheten om att läkemedelskandidaten adukanumab trots allt kan ha en bromsande effekt på alzheimer. Efter att ha tittat lite närmare på de än så länge tillgängliga resultaten är han mer positiv.
Geriatrik
Bland personer som har en mer hälsosam livsstil är det färre som senare insjuknar i demens om de har en låg eller intermediär genetisk risk att drabbas av sjukdomen. Men detta ”skydd” gäller dock inte för hälsosamma personer som har hög genetisk risk för sjukdomen, enligt en ny studie i tidskriften Nature Medicine.
Neurologi
Karolinska institutet har medverkat i en app som ger råd om hur personer kan minska sin risk för demens genom olika åtgärder i bland annat sin livsstil. ”Falsk marknadsföring”, anser Yngve Gustafson, senior professor i geriatrik vid Umeå universitet.
Geriatrik
Äldre personer som enligt ett test hade dålig förmåga att känna igen bedrägerier hade som grupp betraktad ökad risk att senare drabbas av både mild kognitiv svikt och Alzheimers sjukdom, enligt en studie i tidskriften Annals of Internal Medicine.
Geriatrik
I vad som är ännu ett misslyckande i läkemedelsforskningen för Alzheimers sjukdom tvingas nu företaget Biogen lägga ner sina fas 3-prövningar av läkemedlet adukanumab som i tidiga studier visat lovande resultat. Orsaken är avsaknad av effekt.
Neurologi
Forskare har tagit fram en potentiellt enklare metod för att mäta den peptid som misstänks vara en orsak till Alzheimers sjukdom. Nivån av beta-amyloid i blod avspeglade nämligen inlagringen av samma ämne i hjärnan, enligt en ny studie i tidskriften Nature.
Hjärta-kärl
De flesta patienter med förmaksflimmer ska enligt riktlinjer få blodförtunnande behandling för att minska risken att drabbas av stroke. En ny svensk studie pekar på att en ytterligare fördel med behandlingen kan vara minskad risk för demens.
Neurologi
Bättre behandlingsmetoder och högre utbildningsnivå tycks göra att allt färre 85-åringar drabbas av demens.
Men både i Sverige och globalt förväntas antalet som faller offer för sjukdomen att öka dramatiskt i takt med den allt högre medelåldern.
Neurologi
Sjukvården rekommenderas att använda bedömningsinstrumentet Rudas i utredning av misstänkt demens hos personer med annat modermål än svenska. Det är av ganska få nyheter i de nya nationella riktlinjerna för demensvården.