Den statliga E-hälsomyndigheten ansvarar bland annat för e-recept och samordnar den svenska regeringens satsningar på e-hälsa. Myndigheten arbetar till exempel med den nationella läkemedelslistan, statistik över försäljning inom läkemedelsförmånen på apotek och uppgifter till läkare om deras egen förskrivning. Under pandemin med covid-19 har hanteringen av vaccinationsbevis också blivit en fråga för E-hälsomyndigheten.
Läkemedel
Farmaceutiska tjänster på apotek är populärt och fungerar bra. I alla fall när det gäller att visa kunder hur deras inhalatorer fungerar. Den slutsatsen drar TLV i en ny rapport - och presenterar samtidigt förslag på finansierings- och betalmodell.
Nyheter
Ett trettiotal läkemedelsföretag vill inte ha full öppenhet kring hur mycket pengar deras läkemedel säljer för. Detta enligt de begränsade samtycken som företagen har lämnat in till E-hälsomyndigheten. Men för åtminstone två av företagen visar sig ställningstagandet vara ett misstag
Nyheter
Kammarrätten har avslagit en överklagan från Dagens Medicin att E-hälsomyndighetens statistikverksamhet inte skulle vara ”särskild” och att myndigheten då skulle kunna lämna ut nu sekretessbelagda siffror på läkemedel. Samtidigt duckar konsekvent E-hälsomyndigheten för vissa frågor om saken.
Nyheter
Det tar längre tid för TLV att få läkemedelsstatistik från Socialstyrelsen med den nya skärpta sekretessbedömningen. Fördröjningen kan i värsta fall påverka patienters tillgång till nya läkemedel, varnar Pontus Johansson, enhetschef på TLV.
Nyheter
Från och med i dag den 10 juni lämnar inte längre E-hälsomyndigheten ut statistik över enskilda läkemedel till de analysföretag som sedan flera år köpt uppgifterna från myndigheten. Företag som Iqvia och Swedish Pharma Insights kommer nu få motsvarande uppgifter från bland annat läkemedelsgrossisterna.
Nyheter
Allmänheten nekas att få ta del av försäljningsstatistik över enskilda läkemedel från E-hälsomyndigheten. Men myndigheten fortsätter tills vidare att sälja samma typ av data till betalande företag, trots att absolut sekretess råder.
Politik
En remissinstans varnade om att tillgång till läkemedelsstatistik riskerade att begränsas när E-hälsomyndigheten inrättades 2014. Trots detta verkade ingen i central position ha insett faran med att viktig sådan statistik skulle komma att sekretessbeläggas.
Nyheter
Varken Socialstyrelsen eller E-hälsomyndigheten anser sig längre kunna lämna ut statistik över försäljning av enskilda läkemedel på grund av sekretess. Följderna av besluten beskrivs som mycket allvarliga av sakkunniga inom området.