Här samlar Dagens Medicin nyheter, utredningar och debatt om medicinsk etik.
Omvårdnad
”Det vi har lärt oss har vi stoppat undan i en låda och så kör vi på för att patienterna ska få vård”, säger Cecilia Lundmark. I sitt arbete som etisk vägledare har hon fått ta del av många berättelser om den etiska stress som sjuksköterskor utsattes för under pandemin. Och fortfarande utsätts för.
Forskning
Forskare i Göteborg berättade inte att en patient drabbats av svåra komplikationer i en uppmärksammad fallstudie om avancerade armproteser. Nu anmäls en av forskarna för misstänkt oredlighet av Chalmers tekniska högskola.
Politik
Sjuksköterskor tvingas bryta mot lagen för att kunna ge vård till vissa patienter, anser Svensk sjuksköterskeförening. Sju år efter utredningen finns det fortfarande inget färdigt lagförslag kring beslutsoförmögna patienter.
Forskning
Många regioner saknar rutiner för ärenden om vetenskaplig oredlighet, enligt en ny sammanställning. Det kan leda till att misstänkta fall inte anmäls eller hanteras korrekt.
– Saknas det rutiner kan det så klart bli problem både för den som blir anmäld och för anmälaren. Processer kan dra ut på tiden och bli rättsosäkra, säger Stefan Eriksson, verkställande ledamot i expertgruppen för etikfrågor vid Sveriges universitets- och högskoleförbund.
Forskning
Överåklagare Eva-Marie Persson har startat en förundersökning mot en medicinsk forskare vid Lunds universitet, skriver Sydsvenskan. Forskaren misstänks ha saknat etikprövningstillstånd för en uppmärksammad studie.
Arbetsmiljö
Etisk stress uppstår av olika anledningar – hur vi hanterar den kan ha avgörande effekt för den personliga hållbarheten. Det säger psykologen Henrik Åstrand Freidlitz och ger fem råd om vad vi kan göra vid etisk stress. (2 kommentarer)
Personnytt
– Jag är förmodligen lite annorlunda än man tänker sig en intensivvårds- och narkosläkare, säger Stefan Ström, anestesiolog och överläkare på intensivvårdavdelningen på Västmanlands sjukhus i Västerås.
Politik
Regeringen lade under hösten fram en proposition med flera nya lagförslag avseende organdonation. Den föreslår bland annat att anhöriga inte längre ska kunna säga nej till en eventuell donation. Men efter synpunkter från riksdagen dras förslaget nu tillbaka tillfälligt.