Här samlar vi våra nyheter om Förmaksflimmer
Neurologi
Drömmen om trombektomi i Örebro slog in när den efterlängtade pusselbiten hittades 200 mil bort. Det första året har gått bättre än väntat. Förhoppningen är att bredda verksamheten till hösten till större patientgrupper.
Hjärta-kärl
Förra året ökade antalet ablationsbehandlingar av förmaksflimmer med över 500, jämfört med 2017, visar siffror från kateterablationsregistret. Ökningen, som är den hittills största i absoluta tal, välkomnas av registerhållaren Fredrik Holmqvist.
Hjärta-kärl
I den största studien hittills på området var det sett till hårda effektparametrar inte bättre att kateterabladera förmaksflimmer patienter jämfört med att ge dem läkemedelsbehandling. Men det fanns fördelar sett till livskvalitet, enligt resultaten som nu publiceras i tidskriften Jama.
Hjärta-kärl
Normalt ges olika typer av blodproppshämmande behandling vid förmaksflimmer och vid akuta koronara syndrom. En ny studie ger inspel i hur man bäst kombinerar dessa behandlingar hos patienter med bägge sjukdomarna. Den talar till fördel för ett noak-läkemedel och att skippa ASA, åtminstone sett till blödningsrisk.
Hjärta-kärl
När patienter söker akut hjälp för förmaksflimmer verkar det inte vara sämre att avvakta jämfört med att direkt försöka konvertera flimret med antingen elchock eller läkemedel, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.
Hjärta-kärl
Tre studier som visade på möjlig nytta av olika medicintekniska behandlingar över konventionell läkemedelsbehandling är det som professor Carina Blomström-Lundqvist främst tar med sig hem från årets ESC-kongress inom området arytmi.
Hjärta-kärl
När det gäller att förebygga hjärt-kärlsjukdom bjöd ESC-kongressen på en del nyheter som pekar på nyttan av måttlighet men bilden blir dyster rörande sekundärprevention i ett europeiskt perspektiv, enligt professor Joep Perk.
Hjärta-kärl
Att först mäta en hjärtstressmarkör i blodet hos äldre friska personer verkar vara ett enklare sätt att hitta dolt förmaksflimmer än att börja med att ta EKG på alla. Dessutom är pulskontroller ineffektivt. Det visar svensk forskning som presenteras på ESC-kongressen.
Hjärta-kärl
De flesta patienter med förmaksflimmer ska enligt riktlinjer få blodförtunnande behandling för att minska risken att drabbas av stroke. En ny svensk studie pekar på att en ytterligare fördel med behandlingen kan vara minskad risk för demens.
Hjärta-kärl
Årets kongress bjöd på två viktiga studier som visar nyttan av kateterablation vid förmaksflimmer. Professor Carina Blomström-Lundqvist ser gärna att de hjälper till att öka intresset kring ablation av förmaksflimmer hos beslutsfattare.
Kongresser
Läkare som fick hjälp av ett beslutsstöd i patientjournalen ordinerade oftare rekommenderad antikoagulantia till patienter med förmaksflimmer. Det visar en randomiserad studie på samtliga vårdcentraler i Östergötland.
Debatt
Varje stoppat strokefall är en vinst, såväl för den enskilde som för sjukvården som kan lägga resurser på prevention i stället för behandling av redan inträffade strokefall, skriver Länsföreningen HjärtLung Stockholm i ett debattinlägg som förordrar screening.
Hjärta-kärl
Flera landsting rekommenderar nu de nya orala blodförtunnarna i stället för ”trotjänaren” warfarin som strokeförebyggande behandling vid förmaksflimmer. Ett av de senaste att ändra rekommendationen är Stockholms läns landsting.
Kongresser
Delvis nya bud om val av strokeförebyggande behandling och ett nytt sätt att se på riskskattning. Det är två nyheter i de nya europeiska riktlinjerna för förmaksflimmer, som presenterades under söndagen på ESC-kongressen i Rom.
Kongresser
ESC 2015. Joep Perk argumenterade förgäves för en ny bättre teknik att screena idrottsmän för hjärtsjukdom. I en omröstning om vad som varit det senaste årets ”game changer” inom kardiologin förlorade han mot en annan svensk.
Hjärta-kärl
Patienter som fick initial ablationsbehandling av förmaksflimmer fick mindre symtom men inte minskad total förekomst av flimmer, jämfört med dem som fick behandling med läkemedel, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.
Nyheter
Patienter med högt blodtryck som behandlas med en angiotensin 2-blockerare har en kraftigt sänkt risk att insjukna i förmaksflimmer jämfört med patienter som får en betablockerare. Det framgår av en ny analys av den stora Life-studien.
Folkhälsa
Risken att någon gång i livet drabbas av förmaksflimmer var ungefär en på fyra för en person som fyllt 40 år. För personer som inte haft hjärtinfarkt eller hjärtsvikt var risken cirka en på sex. Det visas i en studie publicerad i tidskriften Circulation.
Patientsäkerhet
Infammationsmarkören CRP kan, enligt en studie som publiceras i ett kommande nummer av tidskriften Circulation, kopplas till risken att drabbas av förmaksflimmer. Högre CRP-värde ökade risken för flimmer hos personer som redan hade diagnosen. Dessutom ökade ett högt värde risken för att personer utan förmaksflimmer skulle utveckla sjukdomen.
Hjärta-kärl
RIKSSTÄMMAN 2003: Många patienter med förmaksflimmer får inte rätt behandling för att förebygga stroke. En orsak kan vara att dagens behandling med Waran kräver noggrann uppföljning. Men med det nya läkemedlet Exanta kan vården av dessa patienter förenklas i framtiden.