Här samlar vi våra nyheter om Göteborgs universitet
Infektion
Det orala covidläkemedlet Paxlovid kommer att vara tillgängligt på apoteken nästa vecka. Samtidigt har det kommit uppdaterade nationella rekommendationer om när läkemedlet är aktuellt att användas.
Urologi
Nu kommer ytterligare stöd för att magnetkamerabaserad selektion till biopsi kan minska överdiagnostiken vid PSA-screening för tidig upptäckt av prostatacancer. En stor svensk studie visar att enbart magnetkamerariktade biopsier halverar upptäckten av förmodat ofarliga tumörer, jämfört med att ta fler biopsier spritt i hela körteln.
Hjärta-kärl
Risken för amputation blev lägre om patienter med kritisk benischemi genomgick öppen bypasskirurgi i stället för endovaskulär behandling, i de fall där båda alternativen bedömdes rimliga och förutsatt att den bästa typen av vengraft var tillgänglig.
Cancer
I vissa, ofta storstadsdominerade, län är dödstalen i hjärt-kärlsjukdom och cancer nästan jämbördiga. I andra, ofta skogsdominerade, län är dödstalen i hjärt-kärlsjukdom fortfarande klart höge än dem för cancer.
Allmänmedicin
Populära kvalitetsmått för läkemedelsbehandlingen hos äldre, däribland de svenska nationella kvalitetsindikatorerna på området, uppnår inte tillräcklig prestanda, visar en ny svensk studie i tidskriften Jama Network Open.
Kongresser
Data från det svenska Nationella diabetesregistret visar en bra överensstämmelse mellan det välanvända långtidsblodsockret HbA1c och en nyare variabel som visar hur stor del av dygnet som patienter med typ 1-diabetes har ett normalt blodsockervärde. (Kommentarer: 1)
Medicinsk teknik
Forskare vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet beklagar att komplikationer för en av patienterna i en uppmärksammad fallstudie i New England Journal of Medicine, Nejm, inte togs med i rapporten.
Forskning
Forskare vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet fick internationell uppmärksamhet för en studie av tankestyrda protesarmar med känsel. Men de berättade inte att en av patienterna fick en allvarlig komplikation, skriver Forskning & Framsteg.
Politik
Sjuksköterskor tvingas bryta mot lagen för att kunna ge vård till vissa patienter, anser Svensk sjuksköterskeförening. Sju år efter utredningen finns det fortfarande inget färdigt lagförslag kring beslutsoförmögna patienter.
Infektion
Det antivirala läkemedlet Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) ser ut ha effekt även vid covid-19 orsakad av omikron. Men nyttan framstår bara som riktigt tydlig hos äldre utan tidigare immunitet, enligt en stor observationsstudie från Israel.
Infektion
Det nya covidläkemedlet Evusheld har nu också fått klartecken från EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Men användningsområdet blir troligen lite annorlunda jämfört med den officiella indikationen, enligt Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.
Kvinnohälsa
Allt fler förlossningar startar med igångsättning, vilket ofta innebär lång tid på sjukhus. Nu inleds en studie där födande över hela Sverige i stället kan få tillbringa den första delen av förlossningen hemma.
– Det här har varit något som kvinnorna själva har efterfrågat, säger Verena Sengpiel som leder studien.
Politik
Enskilda regeringstjänstemäns minnesanteckningar bör skyndsamt lämnas ut till Coronakommissionen. Det anser Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt. Men regeringskansliet står fast vid sin tolkning av regelverket.
Allmänmedicin
Det behövs insatser på både individ- och organisatorisk nivå för att stärka läkares arbete med sjukskrivningsärenden som rör patienter som lider av psykisk ohälsa. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet. (1 kommentar).
Cancer
En majoritet av patienter med lokaliserad prostatacancer får nu magnetkameraundersökning före prostatabiopsi. Metodens snabba införande bidrar till minskad vävnadsprovtagning och att hundratals färre män blir cancerpatienter.