Nationell högspecialiserad vård är sjukvård som bara får bedrivas på som högst fem enheter i landet. Vilka regioner som ska få bedriva vården bestäms av Socialstyrelsen och frågan om var olika sorters vård ska bedrivas vållar ofta diskussion. Merparten av den högspecialiserade vården bedrivs på universitetssjukhus. Till den högspecialiserade vården hör till exempel primär rehabilitering vid förvärvade ryggmärgsskador, vård av svåra brännskador, hjärttransplantationer och behandling av medfött diafragmabråck. Ytterligare områden utreds.
Cancer
Nämnden för nationell högspecialiserad vård har fattat beslut om ytterligare fyra områden. Med besluten står det bland annat klart att Akademiska sjukhuset i Uppsala får fortsätta med en behandling där varm cytostatika hälls i bukhålan.
Psykiatri
Nämnden för högspecialiserad vård har fattat beslut om sex nya områden. Sundsvalls sjukhus i Västernorrland får ett av de fem tillstånden att bedriva vård vid svårbehandlade ätstörningar.
Barnsjukvård
Transvården för unga har utsatts för kritik de senaste åren. Nu konstaterar Socialstyrelsen att riskerna med hormonbehandling för minderåriga överväger nyttan för gruppen som helhet.
– Rekommendationen är att vara mer restriktiv, säger Thomas Lindén på Socialstyrelsen.
Debatt
Det går inte att påvisa någon positiv effekt av att flytta bukcancer från Södersjukhuset eller Danderyd till Karolinska. Däremot finns det en negativ effekt av att kirurgisk kompetens försvinner från sjukhusen, skriver debattörerna.