Få hela storyn
Starta din prenumeration
Området influensa handlar om säsongsinfluensa och pandemisk influensa. Här skriver vi om förekomst av olika typer av influensor, om vaccin och om riskgrupper. Riskgrupper för vanlig influensa, det vill säga säsongsinfluensa, är äldre över 65 år, gravida och personer med till exempel hjärt- eller lungsjukdom och kronisk lever- eller njursjukdom. Även personer som är överviktiga, har svårbehandlad diabetes eller nedsatt immunförsvar räknas till riskgruppen som behöver vaccinera sig mot influensa. Här samlar vi våra nyheter om influensa. Vi har också ett nyhetsbrev som heter Dagens Medicin Infektion för dig som alltid vill vara uppdaterad.
Infektion
Trots ett svårt utgångsläge verkar WHO:s experter ha prickat rätt på tre av fyra stammar i årets influensavaccin. Överensstämmelsen blev dock lite sämre för den stam som ser ut att dominera i cirkulationen, A(H3N2).
Infektion
Världshälsoorganisationen WHO har utfärdat en särskild varning för elva europeiska länder på grund av smittspridningen av det nya coronaviruset. Ett av länderna är Sverige.
– Det är tyvärr en total feltolkning av data, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.
Infektion
Vaccinationstäckningen för influensa ökade i vintras i alla åldersgrupper, visar en ny studie från Folkhälsomyndigheten. Nu publicerar myndigheten säsongssamanfattningar av spridningen av influensa, vinterkräksjuka och RS-virus från hösten 2018 till våren 2019.
Infektion
Ett nytt läkemedel mot influensa var lika bra på att lindra symtom som det etablerade läkemedlet oseltamivir (Tamiflu) och gav snabbare effekt på virusmängden i kroppen, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.
Hjärta-kärl
Influensavaccinationer kan minska risken för dödsfall och ischemiska händelser bland personer som har haft en hjärtinfarkt, eller genomgått ett kranskärlsingrepp under pågående influensasäsong. Det visar en studie som kommer att publiceras i tidskriften Circulation.