Här samlar vi våra nyheter om Läkemedel
Läkemedel
Farmaceutiska tjänster på apotek är populärt och fungerar bra. I alla fall när det gäller att visa kunder hur deras inhalatorer fungerar. Den slutsatsen drar TLV i en ny rapport - och presenterar samtidigt förslag på finansierings- och betalmodell.
Mage-tarm
Hittills har donerad avföring kunnat användas i transplantationer mot tarminfektioner utan att avföring, faeces, haft någon juridisk klassifikation i Sverige. Men när EU nu stiftar nya lagar på vävnadsområdet lär avföring sorteras under den nya beteckningen ”ämne av mänskligt ursprung” och därmed räknas som vävnad.
Läkemedel
Läkemedelsbrist är ett växande problem och kan hota patientsäkerheten. Patienterna måste sluta hamstra, mängden läkemedel som skrivs ut åt gången kan begränsas och företag som inte varnar i tid kan få böter, varnar EMA.
Läkemedel
Att anpassa läkemedelsdosen efter den individuella variationen i specifika gener kan leda till färre kliniskt relevanta biverkningar, enligt en studie publicerad i The Lancet med forskare från flera olika länder, bland annat Sverige.
Juridik
En sjuksköterska som stulit narkotikaklassade läkemedel har underkastats prövotid, förlorat sin anställning och brottet begicks dessutom för ovanligt lång tid sedan. Detta pekar Högsta domstolen, HD, på och sänker fängelsestraffet för sjuksköterskan.
Utmärkelser
Dålig följsamhet. Förväxlingar. Brister i informationskedjan. Det är några av många orsaker till att läkemedel används fel. Har ni gjort något bra för att minska problemen? Då är det hög tid börja formulera sin nominering till Guldpillret 2023. Vinnaren får en prissumma på 100 000 kronor.
Barnsjukvård
Läkemedlet Libmeldy (atidarsagen-autotemcel) rekommenderas för användning till vissa patienter med den mycket sällsynta neurologiska sjukdomen metakromatisk leukodystrofi. Det är budskapet i en ny rekommendation från NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Regioner.
Apotek
E-handelns hemleveranser av läkemedel omgärdas av för stora säkerhetsbrister. Det anser Läkemedelsverket, LMV, som föreslår skärpta regler som krav på id-kontroller. Men branschen protesterar, rapporterar Dagens Nyheter.
Politik
Ointresse från politiker påverkar spridningen av antibiotikaresistens i Europa.
– Det är en ödesfråga men anses inte vara något man vinner val på, säger svenska forskaren Jon Pierre.
Nu lyfter Sverige frågan i EU.
Infektion
Vaccinerade patienter med covid-19 fick inte lägre risk att drabbas allvarligt av sjukdomen om de tidigt behandlades med det antivirala läkemedlet molnupiravir, enligt en randomiserad studie med över 25 000 deltagare.
Infektion
En kortare sexmånaders tablettbehandling hade bättre effekt och mindre biverkningar än tidigare längre standardbehandlingar vid antibiotikaresistent tuberkulos, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.
Kvinnohälsa
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att indikationen för bröstcancerläkemedlet Enhertu (trastuzumab deruxtekan) utökas till att även innefatta patienter med framskriden sjukdom där tumören har lågt uttryck av her2-receptorn.
Juridik
EU tar nu fram ny lagstiftning för att minska användningen av fluorerade växthusgaser, som bland annat används vid narkos och i astmasprejer. Men Läkemedelsverket varnar för att kommissionens förslag kan göra att patienter står utan den bästa behandlingen.
Läkemedel
Efter att det storsäljande cancerläkemedlet abirateron blivit tillgängligt som billigare generika omprövar nu myndigheten TLV om originalprodukten Zytiga och andra liknande läkemedel kan ha kvar sin subvention som den ser ut i dag.
Infektion
Det orala covidläkemedlet Paxlovid kommer att vara tillgängligt på apoteken nästa vecka. Samtidigt har det kommit uppdaterade nationella rekommendationer om när läkemedlet är aktuellt att användas.
Läkemedel
Färre människor avled av förgiftning till följd av läkemedel eller droger i fjol, enligt ny statistik från Rättsmedicinalverket. Samtidigt som antalet som dog med heroin i blodet minskade, låg dödsfallen kopplade till andra opioider på en fortsatt hög nivå.
Läkemedel
Receptbelagda läkemedel utanför förmånen, till exempel olika impotensprodukter, får normalt sett inte bytas mot billigare utbytbart fabrikat på apoteken. Ändå görs tusentals sådana byten i månaden. Apoteksbranschen hade gärna sett tydligare regler.
Forskning
Det dröjde mer än 20 år efter att forskare kliniskt började testa läkemedel som angriper den möjliga orsaken till Alzheimers sjukdom innan det första otvetydigt positiva resultatet till slut kom – dessutom för ett läkemedel med mycket starka svenska kopplingar.
Läkemedel
Nätläkartjänsten Ayd är först i Norden med att försöka kapa åt sig av marginalerna i apoteks- och läkemedelsbranschen, samtidigt som man ger gratis läkarbedömning. Men hur bolaget ska tjäna pengar talar det i dagsläget inte om öppet för patienterna.
Neurologi
En måttlig inbromsning av kognitiv och funktionell försämring men också mer biverkningar än placebo. Så beskriver studieförfattarna själva effekt och säkerhet av den omtalade amyloidantikroppen lekanemab i fas 3-studien Clarity AD, som nu publiceras.
Neurologi
Två studiedeltagare har dött efter hjärnblödning under behandling med den omtalade läkemedelskandidaten lekanemab och samtidigt som de fick blodförtunnande behandling mot annan underliggande sjukdom, enligt amerikanska medier.
Allmänmedicin
Katharina Schmidt-Mende, specialist i allmänmedicin och forskare vid Karolinska institutet och Akademiskt primärvårdscentrum, har kartlagt vad äldre i hemsjukvården tycker om polyfarmaci. (1 kommentar)
Läkemedel
Statens kostnader för subventionering av receptbelagda läkemedel väntas öka till 36 miljarder 2025. Samtidigt finns tecken på bristande styrning och kontroll av läkemedelsförskrivningen. Nu ska frågan granskas av Riksrevisionen. (1 kommentar)
Läkemedel
Trots att regionerna varit duktiga på att ställa över patienter till billigare biosimilarer är nuvarande årskostnad för TNF-hämmare runt 300 miljoner kronor högre än innan de hemliga prisavtalen slopades för drygt ett år sedan. En orsak är uteblivna prissänkningar på billigare biosimilarer.
Läkemedel
Det orala läkemedlet Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) ingår nu i högkostnadsskyddet efter beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Med ett pris per kur på drygt 9 900 kronor blir Paxlovid därmed det första läkemedlet mot covid-19 att få subvention.
Psykiatri
Enligt en studie publicerad i New England Journal of Medicine kan psilocybin ha effekt mot behandlingsresistent depression. Men studien har flera svagheter anser Pouya Movahed, överläkare i psykiatri och doktor i klinisk farmakologi i Lund. (1 kommentar)