Få hela storyn
Starta din prenumeration
Den statliga svenska myndigheten Läkemedelsverket. LMV, i Uppsala ansvarar för godkännanden och tillsyn av läkemedel, narkotikahantering och kliniska prövningar. LMV övervakar också bland annat medicintekniska och kosmetiska produkter och apotek i öppenvården. Sedan våren 2021 är läkaren Björn Eriksson generaldirektör.
Neurologi
Neurologiprofessorn Anders Svenningsson skulle gärna se att det omdiskuterade läkemedlet rituximab får utökad indikation vid multipel skleros, ms. Han är intresserad av att delta i Läkemedelsverkets pilotprojekt om så kallad repurposing.
Ledare
Även om mängden läkemedel sticker ut, är det inte en privatpersons agerande som gör denna nyhet relevant för Dagens Medicin. Utan att kvinnan, enligt förundersökningen, lyckats lura läkare efter läkare, skriver Dagens medicins chefredaktör Lisa Blohm.
Infektion
Att Sverige skulle få sitt första bekräftade fall av coronavirusvarianten omikron var väntat. ”Det viktiga är vad som görs framgent”, säger Matti Sällberg vaccinforskare vid Karolinska institutet till TT. Om vaccinerna skulle behöva uppdateras kan det vara klart inom några månader, säger Sveriges vaccinsamordnare till DN.
Läkemedel
P-pillret Qlaira, som även används som behandling mot sjukdomen endometrios, har varit restanmält hos Läkemedelsverket sedan början av april. Nu verkar det också vara slut på apoteken – och väntas inte tillbaka i hyllorna förrän i november.
Kvinnohälsa
Hundratals svenska kvinnor har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. Både Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA följer utvecklingen, men kan i dagsläget inte säga om det rör sig om en biverkan eller inte. (3 kommentarer)
Läkemedel
Drygt 55 000 rapporter om biverkningar i samband med covidvaccinering har hittills kommit in. Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, berättar om digitala medarbetaren Biverts midsommarnatt och om svårigheten att möta anhörigas frågor.
Medicinsk teknik
Myndigheter i EU brottas nu med en skandal som liknas vid den med de skadliga bröstimplantaten. Svensk sjukvård har tvingats använda återkallad infusionsutrustning, vars sterilitet inte kan garanteras. Det ansvariga företaget har stängt anläggningar och utreds av italienska myndigheter.
Många produkter från flera företag påverkas. ”Vi har blivit chockade av det som hänt”, säger en chef inom industrin.