Här samlar vi våra nyheter om Lif
Nyheter
Läkemedelsbranschen ser inget behov av skydd för uppgifter om sin försäljning. Ändå kom en statlig utredning fram till att ett sådant skyddsbehov utgör grund för stark sekretess för uppgifterna. Utredaren kan inte säga om förslaget är lagt på en felaktig premiss.
Läkemedel
Branschnämnden NBL lät i somras bli att yttra sig över en massanmälan om att 15 läkemedelsföretag inte hade offentliggjort värdet på en del av sitt stöd till patientföreningar. Forskaren Shai Mulinari, som gjorde anmälan, är kritisk.
Läkemedel
Abbvies artikel riktad till allmänheten beskriver en injektionsbehandling mot migrän i för positiva ordalag. Läkemedelsbolaget åker på att betala 110 000 kronor i avgift till läkemedelsbranschens informationsgranskningsnämnd, IGN.
Läkemedel
Patientsekretess stoppade det första försöket att hitta en modell för dyra genterapier där sjukvården bara betalar för de behandlingar som i slutändan gav effekt. Nu vill regionerna pröva en lösning med ett etikprövat utvecklingsprojekt.
Debatt
För att bättre ta tillvara sjuksköterskors och barnmorskors kompetens behöver deras förskrivningsrätt omfatta fler områden och läkemedel, anser Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, och Anders Blanck, Lif. (6 kommentarer)
Cancer
Läkemedelsföretaget Servier missade att rapportera in sponsringsavtal till fem patientorganisationer på totalt 48 000 kronor. Nu åker företaget på att betala 110 00 i avgift till läkemedelsbranschens informationsgranskningsnämnd, IGN.
Infektion
När läkemedelsföretagen ger ekonomiskt stöd till patientföreningar i Sverige får vissa sjukdomsområden mycket pengar medan andra knappt får något, enligt en ny studie. Det förhållandet kan leda till kommersiellt drivna ojämlikheter i hur olika patientföreningar får gehör för sina frågor, anser forskarna.
Infektion
Det blir undanträngningseffekter även inom läkemedelsforskningen under pandemin, enligt Johan Brun, medicinsk rådgivare på branschorganisationen Lif. På Dagens Medicin Agendas webbinarium den 7 maj hör du honom berätta om cytokinstormar, hur sars-CoV-2 fungerar och varför det är ett så obehagligt virus.
Nyheter
Det var inget brott mot läkemedelsbranschens etiska regelverk när tre företag var sena med att registrera ett samarbetsprojekt med Blodcancerförbundet i en databas hos branschföreningen Lif. Detta enligt ett beslut av Informationsgranskningsnämnden vid Lif.
Nyheter
Ett trettiotal läkemedelsföretag vill inte ha full öppenhet kring hur mycket pengar deras läkemedel säljer för. Detta enligt de begränsade samtycken som företagen har lämnat in till E-hälsomyndigheten. Men för åtminstone två av företagen visar sig ställningstagandet vara ett misstag
Neurologi
Trots ett uppdrag från regeringen kommer Läkemedelsverket efter en stor utredning fram till att man inte kan uttala sig om nytta-riskbalansen för användning av läkemedlet rituximab utanför godkänd indikation vid multipel skleros, ms.
Medicinsk teknik
Från och med årsskiftet gäller nya samverkansregler mellan den offentligt finansierade sjukvården och industrin. Reglerna är nu klart mindre tillåtande till att läkemedelsföretag finansierar sjukvård, ett fenomen som Dagens Medicin tidigare har uppmärksammat.
Cancer
Läkemedelsföretaget Astellas betalade svenska läkare för resor till utländska expertmöten där de exponerades för otillåten marknadsföring av läkemedel. Men Informationsgranskningsnämnden, IGN, ser ingen anledning att ta upp fallet.
Neurologi
I en ledarartikel uttalar Anders Blanck, vd i Läkemedelsindustriföreningen, Lif, stark kritik mot vad som kan komma ut ur Läkemedelsverkets off label-uppdrag. Men ledaren väcker i sin tur kritik hos Maria Palmetun Ekbäck, som är ordförande i Lok, nätverket för Sveriges läkemedelskommittéer.
Nyheter
Varken Socialstyrelsen eller E-hälsomyndigheten anser sig längre kunna lämna ut statistik över försäljning av enskilda läkemedel på grund av sekretess. Följderna av besluten beskrivs som mycket allvarliga av sakkunniga inom området.
Läkemedel
Läkemedelsförsäkringens nya syn på behandling med läkemedel utanför godkänd indikation, så kallad off label, kan göra att flera patientgrupper blir oförsäkrade. Den varningen kommer nu från både Läkarförbundet och Sveriges läkemedelskommittéer.
Nyheter
Företaget Roche kan ha brutit mot etikreglerna när de anlitat svenska patientrepresentanter som ”konsulter” vid stora rådsgruppsmöten utomlands. Det finns nämligen flera frågetecken kring om sammankomsterna varit konsultarbeten i första hand.
Apotek
En formulering om ”särskilda situationer” står i centrum när TLV nu publicerat en ny version av sina allmänna råd för hälsoekonomisk utvärdering. Frågan handlar om när myndigheten kan tänka sig använda off label-läkemedel som jämförelsealternativ.