Här samlar vi våra nyheter om Linköpings universitet
Vårdutveckling
Med omställningen mot nära vård behövs också fler disputerade lärare som kan lära ut förhållningssättet i vården. Nyligen beviljade Vetenskapsrådet 21,4 miljoner kronor till Forskarskolan nära vård. Det var dock bara hälften av vad man önskat.
Personnytt
Hallå där, Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och årets alumn vid Linköpings universitet. Du får utmärkelsen bland annat för ditt arbete med medicinsk information riktad till barn.
Diabetes
Barn och ungdomar med typ 1-diabetes vars föräldrar har högre utbildning har bättre blodsockerkontroll än barn till föräldrar med lägre utbildning. Skillnaderna verkar dessutom bli större med tiden. Det visar en stor svensk registerstudie.
Rörelseorganen
I dag kan många med reumatoid artrit yrkesarbeta, men risken är att man tar ut sig och behöver sjukskrivning. Vid Linköpings universitet tar forskarna fram ett verktyg för att kartlägga om arbetssituationen är hållbar.
Vårdutveckling
ALMEDALEN. Det tar för lång tid innan medicintekniska produkter och analyser kommer patienterna till del, anser deltagarna vid ett seminarium i Almedalen.
– Man tar varje produkt för sig, jämfört med att inte använda dem. Då går man fel, säger Lars Åke Levin, professor i hälsoekonomi vid Linköpings universitet.
Ekonomi
Nästan alla universitetssjukhus fick bättre ekonomi under pandemiåret 2020. Men många har tappat intäkter när de inte kunnat sälja vård till andra regioner. Se siffror för olika sjukhus – och vilket som försämrade sitt resultat.
Hjärta-kärl
För första gången ställer ESC samman riktlinjer för hur de med hjärtsjukdom ska kunna träna. De tydliggör vikten av individuellt anpassad och nivåbestämd träning, men lyfter också de diagnoser där framför allt högintensiv träning och tävlingsidrott kan vara kontraproduktivt.
Barnsjukvård
Vården kan behöva börja prioritera de patienter som har störst möjlighet att klara sig över dem med sämre prognos. Den etiska plattform som säger att störst behov går först räcker inte när situationen blir allt mer ansträngd på grund av det nya coronaviruset.
Hjärta-kärl
Upp till tolv veckor. Så länge kvarstår en förhöjd risk att drabbas av blodpropp i lungan efter ett kirurgiskt ingrepp, enligt en fransk registerstudie. En viktig fråga att undersöka även i Sverige, enligt en svensk expert.