Här samlar vi våra nyheter om Lunds universitet
Neurologi
En stamcellsterapi mot Parkinsons sjukdom testas nu på patienter i Lund. Tanken är att ersätta förlorade dopaminceller med friska celler. I mitten av februari genomfördes den första stamcellstransplantationen i projektet.
Kvinnohälsa
Förebyggande insatser för kvinnor som upplevt graviditetskomplikationer kan vara värdefulla för att förhindra hjärtinfarkt och kärlkramp långt in i framtiden, enligt forskare bakom en svensk studie publicerad i BMJ.
Hjärta-kärl
Med en ny stor observationsstudie vill den digitala vårdgivaren Blodtrycksdoktorn visa sin potential som möjlig partner för den vanliga sjukvården. Men fynden är svåra att dra stora slutsatser från, menar Patrik Midlöv, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet.
Psykiatri
Enligt en studie publicerad i New England Journal of Medicine kan psilocybin ha effekt mot behandlingsresistent depression. Men studien har flera svagheter anser Pouya Movahed, överläkare i psykiatri och doktor i klinisk farmakologi i Lund. (1 kommentar)
Neurologi
Kognitivt friska personer som har ansamling av de bägge proteinerna beta-amyloid och tau i hjärnan löper 20 gånger ökad risk att drabbas av mild kognitiv svikt inom de närmaste åren, än personer som helt saknar sådan ansamling i hjärnan.
Hjärta-kärl
Det blodförtunnande läkemedlet bivalirudin gav ökad korttidsöverlevnad jämfört med att ge heparin i samband med ballongvidgning av kranskärl drabbade av stora infarkter, enligt en stor randomiserad studie från Kina.
Juridik
Sahlgrenska universitetssjukhuset har genomfört en otillåten direktupphandling av laboratorieanalystjänster. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar hos förvaltningsrätten att Västra Götlandsregionen ska betala 620 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.
Hjärta-kärl
Det verkar inte vara någon vits att ändra målnivåerna för blodtryck eller syremättnad hos medvetslösa patienter som överlevt hjärtstopp utanför sjukhus, visar resultat från en dansk randomiserad studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.
Läkemedel
Branschnämnden NBL lät i somras bli att yttra sig över en massanmälan om att 15 läkemedelsföretag inte hade offentliggjort värdet på en del av sitt stöd till patientföreningar. Forskaren Shai Mulinari, som gjorde anmälan, är kritisk.
Kirurgi
Användning av engångsportar vid laparoskopiska galloperationer är dubbelt så dyrt och ger flera gånger så stora utsläpp av växthusgaser, jämfört med att använda flergångsgångportar, enligt en ny studie från Lunds universitet.
Digitalisering
ALMEDALEN. Bristen på tillgänglig vårddata är ett hinder för att ta AI vidare in i hälso- och sjukvården.
– Jag skulle vilja ha data från alla regioner. Det bästa vore om man på ett nationellt sätt kunde samla in data i ett register, säger Mattias Ohlsson, professor i beräkningsbiologi vid Lunds universitet.
Juridik
Domen i Macchiarinimålet var i många delar väntad, enligt Lena Wahlberg, jurist och forskare vid Lunds universitet. Men hon efterlyser tydligare resonemang från tingsrätten kring varför de två första transplantationerna anses försvarliga.
Cancer
ASCO 2022. Tidig högdosbehandling och stamcellsåtergivning vid myelom håller sjukdomen bättre i schack än utökad läkemedelsterapi. Men på sikt är fördelen mindre klar. Det är slutsatserna i en randomiserad studie från USA.
Psykiatri
Fler självmordsbenägna patienter som fick narkosmedlet ketamin blev av med sina självmordstankar efter tre dagar än patienter som fick placebo, enligt en randomiserad studie i BMJ. Men psykiatern Pouya Movahed Rad ser många frågetecken.
Neurologi
Patienter med långt gången parkinson har sällan kontakt med läkare och sjuksköterskor med expertkunskap inom parkinson, vilket ger sämre behandling och minskad livskvalitet. Nu undersöker bland andra Lundaforskaren Per Odin om hembesök av specialistsjuksköterska och palliativa insatser kan hjälpa. (1 kommentar)
Forskning
Överåklagare Eva-Marie Persson har startat en förundersökning mot en medicinsk forskare vid Lunds universitet, skriver Sydsvenskan. Forskaren misstänks ha saknat etikprövningstillstånd för en uppmärksammad studie.
Omvårdnad
En viktig grupp har länge varit bortglömd i vården av svårt sjuka cancerpatienter. Nu har sjuksköterskan och forskaren Annika M Kisch inlett en nationell studie för att ta reda på hur stamcellsdonatorer mår i olika faser av donationsprocessen.
Allmänmedicin
– Det är bra tajmning nu, säger Anders Anell, som är en av redaktörerna till en ny forskningstung 400-sidig bok om personcentrerad vård. Men han ser en risk att den personcentrerade vården ska ses som en lyxvara som vården inte har råd med, i stället för en drivkraft till utveckling.
Infektion
När läkemedelsföretagen ger ekonomiskt stöd till patientföreningar i Sverige får vissa sjukdomsområden mycket pengar medan andra knappt får något, enligt en ny studie. Det förhållandet kan leda till kommersiellt drivna ojämlikheter i hur olika patientföreningar får gehör för sina frågor, anser forskarna.
Nyheter
Den som fuskat sig till en studieplats på högskola bör få behålla sina poäng, föreslog regeringens utredare.
Och det ser ut som att förslaget har ett ganska brett stöd. Men ett par universitet och studentföreträdare säger bestämt nej.
Neurologi
Forskare har för första gången lyckats programmera om hudceller från en patient med parkinson till stamceller, omvandlat dem till dopaminceller och transplanterat tillbaka dem. Enligt en rapport har cellerna överlevt och patienten mår bra.