Under den här vinjetten samlar Dagens Medicin nyheter om nya rön i vetenskapliga tidskrifter eller om de senaste resultaten från vetenskapliga kongresser.
Kvinnohälsa
Förebyggande insatser för kvinnor som upplevt graviditetskomplikationer kan vara värdefulla för att förhindra hjärtinfarkt och kärlkramp långt in i framtiden, enligt forskare bakom en svensk studie publicerad i BMJ.
Läkemedel
Att anpassa läkemedelsdosen efter den individuella variationen i specifika gener kan leda till färre kliniskt relevanta biverkningar, enligt en studie publicerad i The Lancet med forskare från flera olika länder, bland annat Sverige.
Infektion
När forskare följt upp 1,9 miljoner israeler var det särskilt ett symtom på långtidsbesvär som stod ut ett år efter diagnos på mild covid-19 – nämligen kraftlöshet. Generellt minskade dock överrepresentationen för sådana symtom med tiden bland covidpatienterna, och även för kraftlöshet. Det framgår av en studie som publiceras i tidskriften BMJ.
Allmänmedicin
Ett överflöd av medicinska riktlinjer leder till ojämlik och ineffektiv vård, enligt läkaren Minna Johansson, huvudförfattare till en artikel i BMJ som presenterar en ny metod, time needed to treat, TNT.
Hon pekar bland annat på en studie från USA om att allmänläkare skulle behöva jobba 27 timmar per dygn för att följa alla riktlinjer. (1 kommentar)
Cancer
Behandling med patientens egna immunceller gav bättre effekt än immuncheckpointshämmare som andra linjens behandling av spritt malignt melanom, enligt en randomiserad studie i New England Journal of Medicine.
Infektion
Vaccinerade patienter med covid-19 fick inte lägre risk att drabbas allvarligt av sjukdomen om de tidigt behandlades med det antivirala läkemedlet molnupiravir, enligt en randomiserad studie med över 25 000 deltagare.
Infektion
En kortare sexmånaders tablettbehandling hade bättre effekt och mindre biverkningar än tidigare längre standardbehandlingar vid antibiotikaresistent tuberkulos, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.
Hjärta-kärl
Med en ny stor observationsstudie vill den digitala vårdgivaren Blodtrycksdoktorn visa sin potential som möjlig partner för den vanliga sjukvården. Men fynden är svåra att dra stora slutsatser från, menar Patrik Midlöv, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet.
Prehospital vård
En uppmaning att ta med sig hjärtstartare gjorde inte att fler sms-livräddare hade med sig en hjärtstartare jämfört med en kontrollgrupp, enligt en stor svensk studie publicerad i Jama Cardiology.
Barnsjukvård
En kanadensisk flicka med anlag för en mycket svår form av den genetiska Pompes sjukdom fick behandling redan som foster med som det verkar vara mycket positiva resultat, enligt en fallrapport i tidskriften New England Journal of Medicine.
Urologi
Nu kommer ytterligare stöd för att magnetkamerabaserad selektion till biopsi kan minska överdiagnostiken vid PSA-screening för tidig upptäckt av prostatacancer. En stor svensk studie visar att enbart magnetkamerariktade biopsier halverar upptäckten av förmodat ofarliga tumörer, jämfört med att ta fler biopsier spritt i hela körteln.
Neurologi
En måttlig inbromsning av kognitiv och funktionell försämring men också mer biverkningar än placebo. Så beskriver studieförfattarna själva effekt och säkerhet av den omtalade amyloidantikroppen lekanemab i fas 3-studien Clarity AD, som nu publiceras.
Psykiatri
Enligt en studie publicerad i New England Journal of Medicine kan psilocybin ha effekt mot behandlingsresistent depression. Men studien har flera svagheter anser Pouya Movahed, överläkare i psykiatri och doktor i klinisk farmakologi i Lund. (1 kommentar)
Neurologi
Kognitivt friska personer som har ansamling av de bägge proteinerna beta-amyloid och tau i hjärnan löper 20 gånger ökad risk att drabbas av mild kognitiv svikt inom de närmaste åren, än personer som helt saknar sådan ansamling i hjärnan.
Hjärta-kärl
Risken för amputation blev lägre om patienter med kritisk benischemi genomgick öppen bypasskirurgi i stället för endovaskulär behandling, i de fall där båda alternativen bedömdes rimliga och förutsatt att den bästa typen av vengraft var tillgänglig.
Diabetes
Åtta av tio patienter med endokrinologiska sjukdomen diabetes insipidus uppger att vårdpersonal förväxlat den med diabetes mellitus, ”sockersjuka”, enligt en studie i Lancet Diabetes & Endocrinology. Forskarna vill nu att sjukdomen ges ett nytt namn.
Hjärta-kärl
Det blodförtunnande läkemedlet bivalirudin gav ökad korttidsöverlevnad jämfört med att ge heparin i samband med ballongvidgning av kranskärl drabbade av stora infarkter, enligt en stor randomiserad studie från Kina.
Rörelseorganen
Ett speciellt slag av tarmbakterier ser ut att kunna driva den den tidiga sjukdomsutvecklingen vid ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit, enligt en studie på patienter och möss i tidskriften Science Translational Medicine.
Allmänmedicin
Populära kvalitetsmått för läkemedelsbehandlingen hos äldre, däribland de svenska nationella kvalitetsindikatorerna på området, uppnår inte tillräcklig prestanda, visar en ny svensk studie i tidskriften Jama Network Open.
Hjärta-kärl
Det verkar inte vara någon vits att ändra målnivåerna för blodtryck eller syremättnad hos medvetslösa patienter som överlevt hjärtstopp utanför sjukhus, visar resultat från en dansk randomiserad studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.
Allmänmedicin
Personer med obesitas som inte åt efter klockan tre på eftermiddagen gick i en randomiserad studie ner mer i vikt än en kontrollgrupp utan samma begränsning. Resultaten motsäger en tidigare studie om den uppmärksammade kosthållningen.
Forskning
En internationell forskargrupp har tagit fram ett nytt system som med stjärnor graderar evidensstyrkan för exponering av möjliga riskfaktorer och olika hälsoutfall. Kopplingen mellan konsumtion av rött kött och olika sjukdomar får till exempel i bästa fall en svag evidensstyrka.
Mage-tarm
Att bjuda in medelålders personer till en engångsundersökning med koloskopi minskade inte deras risk att dö i kolorektal cancer, enligt en nordeuropeisk screeningstudie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.
Diabetes
Blodsockerkontrollen blev bättre när patienter med typ 1-diabetes fick använda en ny typ av automatisk insulinpump, som kräver mindre interaktion med brukaren. Det visar en ny randomiserad studie i tidskriften New England Journal of Medicine.
Kongresser
Data från det svenska Nationella diabetesregistret visar en bra överensstämmelse mellan det välanvända långtidsblodsockret HbA1c och en nyare variabel som visar hur stor del av dygnet som patienter med typ 1-diabetes har ett normalt blodsockervärde. (Kommentarer: 1)
Kongresser
Med hjälp av magnetkameraundersökning av nästan 40 000 frivilliga försökspersoner kan forskare i Uppsala nu få en klar bild av hur kropparna hos personer med typ 2-diabetes skiljer sig från personer utan diagnosen – sett till volym- och fettinnehåll.
Diabetes
Barn och ungdomar med typ 1-diabetes vars föräldrar har högre utbildning har bättre blodsockerkontroll än barn till föräldrar med lägre utbildning. Skillnaderna verkar dessutom bli större med tiden. Det visar en stor svensk registerstudie.
Infektion
Det antivirala läkemedlet Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) ser ut ha effekt även vid covid-19 orsakad av omikron. Men nyttan framstår bara som riktigt tydlig hos äldre utan tidigare immunitet, enligt en stor observationsstudie från Israel.
Läkemedel
Förbättringen av synskärpan blev ungefär lika stor oavsett om patienter med diabetiska makulaödem fick börja behandling med det billigare off label-läkemedlet bevacizumab eller med det godkända läkemedlet aflibercept, enligt en ny amerikansk studie.
Hjärta-kärl
Att ta flera rekommenderade hjärtskyddande läkemedel i en kapsel, ett så kallat polypiller, var bättre än att ta läkemedlen var för sig. Det visar en ny randomiserad studie av nästan 2 500 patienter som haft hjärtinfarkt.
Hjärta-kärl
Höginkomsttagare hade i median elva minuter kortare vistelsetid på akuten när de sökte för bröstsmärta, än låginkomsttagare. Men vid allvarlig bröstsmärta med senare konstaterad akut kranskärlssjukdom var det ingen skillnad. Det visar en ny svensk studie. (3 kommentarer)
Kirurgi
Överensstämmelsen var inte 100-procentig när landets sex sjukvårdsregionala multidisciplinära tumörkonferenser bedömde samma patienter med matstrupscancer, enligt preliminära resultat från en pågående studie.
Kirurgi
Användning av engångsportar vid laparoskopiska galloperationer är dubbelt så dyrt och ger flera gånger så stora utsläpp av växthusgaser, jämfört med att använda flergångsgångportar, enligt en ny studie från Lunds universitet.
Neurologi
Off label-läkemedlet rituximab minskade skovfrekvensen med 81 procent hos patienter med multipel skleros, ms, jämfört med det konventionella ms-läkemedlet dimetylfumarat. Det visar en större randomiserad studie som publiceras i tidskriften Lancet Neurology.