Multipel skleros, ms, är en kronisk inflammatorisk sjukdom i centrala nervsystemet, CNS. Sjukdomen är delvis ärftlig, men kan även bero på livsstilsfaktorer. Eftersom sjukdomen ger upphov till inflammationer och ärr på nervtrådarna kan sjukdomen börja med domningar, känselrubbningar och problem med balansen eller synen. Det finns flera typer av ms, bland annat skovvist förlöpande multipel skleros och primär progressiv multipel skleros. Det finns ingen botande behandling, men det finns läkemedel som bromsar sjukdomens förlopp. Bromsläkemedlen kan ges som injektion, dropp eller tabletter. Här samlar vi våra nyheter om multipel skleros. Vi har också ett nyhetsbrev som heter Dagens Medicin Neurologi för dig som alltid vill vara uppdaterad.
Neurologi
Off label-läkemedlet rituximab minskade skovfrekvensen med 81 procent hos patienter med multipel skleros, ms, jämfört med det konventionella ms-läkemedlet dimetylfumarat. Det visar en större randomiserad studie som publiceras i tidskriften Lancet Neurology.
Neurologi
Socialstyrelsen har hindrat att studier med det omstridda off label-läkemedlet rituximab tas upp i kunskapsunderlaget när nationella riktlinjer för ms uppdateras. Orsaken är rädsla för att betala skadestånd till läkemedelsföretag.
Neurologi
Neurologiprofessorn Anders Svenningsson skulle gärna se att det omdiskuterade läkemedlet rituximab får utökad indikation vid multipel skleros, ms. Han är intresserad av att delta i Läkemedelsverkets pilotprojekt om så kallad repurposing.
Neurologi
Den nya antikroppen ofatumumab gav bättre kontroll på skov vid multipel skleros, jämfört med ett redan godkänt tablettläkemedel mot sjukdomen, enligt en ny studie. Därmed kan möjligheterna breddas inom den i dag mest använda behandlingsprincipen mot multipel skleros.
Neurologi
Trots ett uppdrag från regeringen kommer Läkemedelsverket efter en stor utredning fram till att man inte kan uttala sig om nytta-riskbalansen för användning av läkemedlet rituximab utanför godkänd indikation vid multipel skleros, ms.
Neurologi
Brist på antikroppar, gammaglobuliner. Det kan bli den på sikt viktigaste biverkningen av de allt mer populära B-cellsbehandlingarna vid multipel skleros. Svenska forskare har nu börjat kartlägga fenomenet och preliminära resultat presenterades på Ectrims-kongressen i Stockholm.
Neurologi
Mellan 9 000 och 10 000 deltagare väntas komma till Älvsjömässan när Stockholm står värd för Ectrims, den europeiska kongressen om multipel skleros, ms. Dagens Medicin pejlade läget med professor Jan Hillert, som är ordförande i organisationskommittén.
Neurologi
Diskussionen om den utbredda off label-användningen av läkemedlet Mabthera vid multipel skleros skruvas nu ytterligare. Bruket av biosimilarer till Mabthera har ökat markant vid ms. Och det känner sig inte alla läkare bekväma med.
Barnsjukvård
Läkemedelsförsäkringen har lyssnat på kritiken och anger numera tydligt ett antal situationer då patienter kan få ersättning för skador som uppkommit vid användning av läkemedel utanför godkänd indikation, så kallad off label.
Neurologi
Det sker ingen nybildning av vissa nervceller vid ms på det sätt man tidigare trott. Däremot kan äldre celler bidra till att reparera skador i hjärnan som orsakas av sjukdomen. De resultaten kommer från två studier som svenska forskare ligger bakom.
Neurologi
Ett så kallat nationellt förankrat utlåtande kan i framtiden bli en form av vägledande rekommendation för användning av läkemedel utanför godkänd regulatorisk indikation, off label. Detta enligt en modell som Läkemedelsverket skissat på.
Neurologi
I en ny rekommendation från NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, förordas det nya ms-läkemedlet Ocrevus vid primärprogressiv sjukdom. Men ingen tydlig rekommendation ges vid den mer vanligt förekommande skovvist förlöpande sjukdomen, utan här rekommenderas det mest ”kostnadseffektiva alternativet”.
Neurologi
För andra gången går Socialstyrelsens ledning in och ändrar rekommendationen för det omdiskuterade off label-läkemedlet Mabthera vid ms. I nya nationella riktlinjer ser läkemedlet inte ut att få någon prioritetssiffra, vilket möts av kritik.
Neurologi
Socialstyrelsens generaldirektör kör över egna experter. Läkare rasar medan läkemedelsföretag är nöjda över att en rekommendation om läkemedlet Mabthera inte finns med i de nya riktlinjerna för multipel skleros, ms.
Neurologi
För första gången i en randomiserad studie har ett läkemedel visat sig kunna bromsa förloppet vid så kallad primär progressiv multipel skleros, där patienter drabbas av långsam fortlöpande funktionsförsämring från sjukdomsstarten.
Neurologi
Ny version. Fyra fall av en dödlig sjukdom i centrala nervsystemet har drabbat psoriasispatienter som behandlats med läkemedelssubstansen dimetylfumarat, som även används mot MS. Företaget Biogen Idec tonar dock ner händelserna.
Nyheter
Sedan den första stamcellstransplantationen vid multipel skleros i Sverige har nu ett flertal patienter fått behandlingen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Och resultaten har varit goda – tack vare att läkarna nu identifierat den kategori som gynnas av ingreppet.
Nyheter
Förekomst av antikroppar mot betainterferon hos patienter med multipel skleros, MS, minskar den kliniska effekten av läkemedlet. Det framgår av en dansk utvärdering som publiceras i lördagens utgåva av tidskriften The Lancet.