Bakterier kan utveckla resistens mot antibiotika. När bakterier blivit resistenta mot flera vanliga antibiotika kallas de multiresistenta. Några vanliga multiresistenta bakterier är MRSA, VRE och ESBL samt ESBL-Carba. Förekomsten av multiresistenta bakterier varierar mellan länder och har ökat kraftigt de senaste åren. Detta beror bland annat på ökad användning av antibiotika både inom vården och inom livsmedelsindustrin samt ökat resande. Smittspridning kan bland annat ske i vården. Infektion med vissa multiresistenta bakterier klassas som allmänfarlig sjukdom och måste anmälas enligt smittskyddslagen. Här samlar vi våra nyheter om multiresistenta bakterier. Vi har också ett nyhetsbrev som heter Dagens Medicin Infektion för dig som alltid vill vara uppdaterad.
Nyheter
Inom ett par decennier kan världen stå utan vapen mot nya multiresistenta former av tuberkulos. En sjukdom som åter ökar, globalt såväl som i Sverige. Läs även om vårdcentralen i Skåne där det går 4 000 personer på varje läkare, att jämföra med det nationella målet om 1 500 patienter per doktor.
Nyheter
Tygacil och Cubicin kan från och med i höst förändra behandlingen av framför allt multiresistenta stafylokocker. Nya antibiotikaalternativ är efterlängtade, men i Sverige blir sannolikt användningen begränsad, anser experter.
Nyheter
Att vara över 65 år, att ha erfarenhet av längre sjukhusvistelser och att ha behandlats med antibiotika längre än 14 dagar, kunde kopplas till en ökad risk att bära på multiresistenta bakterier. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Clinical Infectious Diseases.
Läkemedel
Forskare vid Smittskyddsinstitutet i Solna har utvecklat två nya vacciner mot tuberkulos. Den ena substansen kan ge ett skydd mot lungtuberkulos, den mest fruktade formen av sjukdomen. Det andra vaccinet kan hjälpa aidspatienter.