Myelom är en cancer som uppstår i benmärgen. Den här typen av blodcancer går inte att bota. Patienter behandlas främst med andra cancerläkemedel, men efter ett tag blir de allra flesta resistenta mot behandlingen. Nu finns det ett läkemedel som är godkänt i EU specifikt mot multipelt myelom. De flesta blir sjuka efter 60-årsåldern. Vanliga symtom är smärta i ryggen eller bröstkorgen, trötthet och försämrat immunförsvar. Det finns olika typer av myelom, beroende på vilka antikroppar som är aktiva. Sjukdomen diagnostiseras genom röntgen, blodprov, benmärgsprov och urinprov. Här samlar vi våra nyheter om myelom. Vi har också ett nyhetsbrev som heter Dagens Medicin Cancer för dig som alltid vill vara uppdaterad.
Cancer
ASCO 2022. Tidig högdosbehandling och stamcellsåtergivning vid myelom håller sjukdomen bättre i schack än utökad läkemedelsterapi. Men på sikt är fördelen mindre klar. Det är slutsatserna i en randomiserad studie från USA.
Cancer
Införandet av det banbrytande myelomläkemedlet Darzalex (daratumumab) har gått trögt. Men nu får sjukvården grönt ljus av NT-rådet att använda läkemedlet i kombination med vissa andra läkemedel mot myleom, bland annat som initial behandling.
Cancer
Patienter som fått återfall i benmärgscancersjukdomen multipelt myelom kunde leva i mer än två år utan att sjukdomen försämrades om de fick läkemedlet carfilzomib. Effekten beskrivs som oöverträffad i frånvaro av benmärgstransplantation.
Ekonomi
Nivån av insulinliknande tillväxtfaktor 1, IGF-1, påverkade inte risken för att få multipelt myelom, benmärgstumör. Men hos patienter som redan hade tumörsjukdomen, gav låga nivåerna av tillväxtfaktorn en sämre långtidsöverlevnad. Det framgår av en nordisk studie som publiceras i decembernumret av tidskriften Blood.