Här samlar vi våra nyheter om Primärvård
Allmänmedicin
En miljard kronor går att spara varje år på att svårläkta sår läker snabbare. Nu ska ett nytt vårdförlopp implementeras i kommuner och regioner – som enligt sårnestorn Rut Öien innebär en rejäl statushöjning för svensk sårvård.
Allmänmedicin
69 kompetensmål inom 21 områden ska guida i frågan om fast läkarkontakt i primärvården. Socialstyrelsens nysläppta kunskapsstöd är frivilligt att använda men myndigheten hoppas att målen ska ses som ett tryggt stöd för läkare och chefer.
Kommunal Hälsa
Omställningen till nära vård riskerar att aldrig bli något annat än fina ord på ett papper. Det menar Sveriges Arbetsterapeuter som kastar in en brandfackla med krav på att kommuner ska ta sitt hälso- och sjukvårdsuppdrag på större allvar.
Kommunal Hälsa
Läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter... alla är välkomna till Upplands Väsby för att träna med simulatorer i kommunens eget metodrum. Hittills har 1 400 personer från bland annat äldreomsorg och primärvård varit där och övat på att sätta katetrar, intubera och ta prover.
Patientsäkerhet
Mittenkoalitionen och Vänsterpartiet i Region Stockholm föreslår att två extra miljarder kronor per år ska gå till att förbättra patientsäkerheten på regionens akutsjukhus – och till att minska ”landets längsta väntetider”.
Barnsjukvård
KORRIGERAD VERSION. Blindtarmsinflammationen hos ett barn i Småland förblev oupptäckt i två veckor, trots upprepade kontakter med sjukvården. När rätt diagnos till slut ställdes hade blindtarmen brustit och barnet hade en stor varbildning i bukhålan.
Vårdutveckling
Med omställningen mot nära vård behövs också fler disputerade lärare som kan lära ut förhållningssättet i vården. Nyligen beviljade Vetenskapsrådet 21,4 miljoner kronor till Forskarskolan nära vård. Det var dock bara hälften av vad man önskat.
Debatt
Det är avgörande för en väl fungerande primärvård att alla får tillgång till en fast, namngiven läkare, skriver Sofia Rydgren Stale, Marina Tuutma och Magnus Isacson i en replik på ett inlägg från Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor. (1 kommentar).
Hjärta-kärl
Med en ny stor observationsstudie vill den digitala vårdgivaren Blodtrycksdoktorn visa sin potential som möjlig partner för den vanliga sjukvården. Men fynden är svåra att dra stora slutsatser från, menar Patrik Midlöv, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet.
Vårdutveckling
Som första region i Sverige vill Västmanland införa ett seniorhälsovårdsprogram och stärka vården för äldre. Programmet kommer att utformas under nästa år och hämta inspiration från barnhälsovårdsprogrammet. (1 kommentar)
Patientsäkerhet
Höjda anslag och utökade befogenheter för ”okonventionella metoder”. Det är några av Inspektionen för vård och omsorgs, Ivos, förslag för att utveckla den egna myndighetens förebyggande tillsyn av patientsäkerhetsrisker. (1 kommentar)
Patientsäkerhet
Läkaren misstänkte att en patient led av tumörsjukdom. Men en ultraljudsundersökning dröjde och till slut fick patienten själv kontakta vårdcentralen i ärendet. Nu lex Maria-anmäler Region Blekinge händelsen, enligt ett pressmeddelande.
Juridik
Av tolv granskade regioner och kommuner får tio nu kritik av Konkurrensverket för brister i sitt informationsansvar enligt lagen om valfrihetssystem, LOV.
Här är de som får kritik – och de som slipper undan anmärkning.
Allmänmedicin
Att det är få regioner som tagit beslut om listningstak på 1 100 patienter är ingen överraskning för Läkarförbundet.
– Tyvärr blir jag inte förvånad utifrån de signaler vi fått tidigare, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.
Allmänmedicin
Den 28 april kom Socialstyrelsens riktvärde som innebär att en heltidsarbetande allmänläkare inte ska ha mer än 1 100 patienter listade. Dagens Medicin har frågat samtliga regioner om det finns något beslut om ett sådant listningstak taget eller om det planeras för ett.
Hjärta-kärl
Klinisk fysiologi vid Blekingesjukhuset i Karlskrona flyttar närmare primärvården på försök. Från den 1 september ska en del av enhetens arbete utföras på två vårdcentraler. Syftet är att patienterna ska utredas snabbare och därmed få rätt behandling i rätt tid.