Här samlar vi våra nyheter om Redaktionens val
Politik
Regeringen har tillsatt en utredning gällande Alf-avtalet. Det efter att både Läkarförbundet och Vetenskapsrådet uttryckt missnöje med nuvarande avtal som de inte anser möjliggör tid för klinisk forskning, eller finansierar utbildning av läkare.
Arbetsvillkor
I Region Dalarna höll biträdande smittskyddsläkaren på att bli av med jobbet efter att ha dömts för olaga intrång i samband med en klimataktion. Vi frågade Läkarförbundet vad som är okej att göra på fritiden utan att riskera levebrödet.
Mage-tarm
Sjukvården behöver bli bättre på att operera komplicerad gallstenssjukdom i akutskedet. Det är huvudbudskapet i det första nationella vårdprogrammet på området. På Skaraborgs sjukhus i Skövde har man lyckats med precis detta och skickar inte längre hem patienterna för senare planerad kirurgi.
Luftvägarna
Efter 15 år uttrycker tidskriften Lancet nu en så kallad expression of concern för den fallrapport där kirurgen Paolo Macchiarini beskrev sin första transplantation av en konstgjord luftstrupe, till en kvinna i Barcelona år 2008.
Patientsäkerhet
Ivos hot om viten upplevs som verkningslösa. Det anser Kjell Norman, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland.
”Vi fick besked från Ivo i går om att de i går ännu inte tagit beslut om utdömande av vitet på 15 miljoner kronor”, säger han.
Patientsäkerhet
Statens haverikommission, SHK, brukar utreda olyckor inom flyg, sjöfart och spårtrafik. Men med ett växande antal vårdskador vill man granska också hälso- och sjukvården. Nu är myndighetens första rapport under den nya ambitionen klar.
Ledarskap
Ännu mer samarbete och mindre stuprörstänk. I en intervju med Dagens Medicin slår Tiohundras avgående vd Peter Graf ett slag för sömlös vård. Han berättar också om sina framtidsplaner, vad han är mest stolt över under sina år på Tiohundra och skickar med ett råd till efterträdaren: var innovativ.
Allmänmedicin
Ett överflöd av medicinska riktlinjer leder till ojämlik och ineffektiv vård, enligt läkaren Minna Johansson, huvudförfattare till en artikel i BMJ som presenterar en ny metod, time needed to treat, TNT.
Hon pekar bland annat på en studie från USA om att allmänläkare skulle behöva jobba 27 timmar per dygn för att följa alla riktlinjer. (1 kommentar)
Infektion
Vaccinerade patienter med covid-19 fick inte lägre risk att drabbas allvarligt av sjukdomen om de tidigt behandlades med det antivirala läkemedlet molnupiravir, enligt en randomiserad studie med över 25 000 deltagare.
Infektion
Det orala covidläkemedlet Paxlovid kommer att vara tillgängligt på apoteken nästa vecka. Samtidigt har det kommit uppdaterade nationella rekommendationer om när läkemedlet är aktuellt att användas.
Personnytt
Hur går det egentligen till under en obduktion och kan man se om en person blivit giftmördad om kroppen legat i en isvak i ett år? Nu bjuds deckarförfattare in till kurs på Rättsmedicinalverket för att räta ut både frågetecken och missförstånd.
– Det är inte så att man hittar novitjok någonstans, säger rättsläkaren Eva Rudd, som gärna punkterar ett par myter.
Juridik
Svea hovrätt dömer Region Stockholm att betala skadestånd till en patient för att regionen ska ha överträtt hans rätt till privatliv då patienten genomgick en mer omfattande operation än han hade samtyckt till.
Arbetsvillkor
Nu har upphandlingen av det regiongemensamma bemanningsavtalet dragit i gång igen. Med flera nya punkter, och en del reviderade hoppas Stefan Petersson, projektledare för upphandlingen vid Västra Götalandregionen, att riskerna för att avtalet ska överprövas igen är minimerade.
Urologi
Nu kommer ytterligare stöd för att magnetkamerabaserad selektion till biopsi kan minska överdiagnostiken vid PSA-screening för tidig upptäckt av prostatacancer. En stor svensk studie visar att enbart magnetkamerariktade biopsier halverar upptäckten av förmodat ofarliga tumörer, jämfört med att ta fler biopsier spritt i hela körteln.
Ekonomi
Regionerna har i år fått nära en miljard för att öka antalet vårdplatser. På många håll har medlen snarare gått till att hålla befintliga vårdplatser öppna, än till att skapa nya, visar Dagens Medicins enkät.
Läkemedel
Nätläkartjänsten Ayd är först i Norden med att försöka kapa åt sig av marginalerna i apoteks- och läkemedelsbranschen, samtidigt som man ger gratis läkarbedömning. Men hur bolaget ska tjäna pengar talar det i dagsläget inte om öppet för patienterna.
Neurologi
En måttlig inbromsning av kognitiv och funktionell försämring men också mer biverkningar än placebo. Så beskriver studieförfattarna själva effekt och säkerhet av den omtalade amyloidantikroppen lekanemab i fas 3-studien Clarity AD, som nu publiceras.
Arbetsmiljö
I år kan anställda i de flesta av landets regioner se fram emot julklappar från sina arbetsgivare, eller åtminstone ett julbord. Men summorna som klapparna får kosta varierar kraftigt – och två regioner sticker ut som särskilt snåla.
Bemanning
Trots sjuksköterskebrist och stängda vårdplatser väljer Örebro och Värmland att inte anlita bemanningssjuksköterskor.
– Får man in dem i systemet blir det snabbt en nedåtgående spiral, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland.
Psykiatri
Enligt en studie publicerad i New England Journal of Medicine kan psilocybin ha effekt mot behandlingsresistent depression. Men studien har flera svagheter anser Pouya Movahed, överläkare i psykiatri och doktor i klinisk farmakologi i Lund. (1 kommentar)
Bemanning
Några tuffa ekonomiska år väntar regioner och kommuner. Men vården har ställt om förr och det går att lära från historien. Att patienter i dag går hem samma dag som de opereras är en effekt av 90-talskrisen som snudd på halverade antalet vårdplatser i Sverige.
Digitalisering
År 2025 ska den första versionen av Skånes nya digitala journalsystem tas i bruk.
Men redan den 30 november låser regionen plattformen så att endast smärre justeringar kan göras i två år – trots att allvarliga problem kvarstår.
Hjärta-kärl
En uppföljning av Dagens Medicins avslöjande från i somras visar att hela 137 patienter på det norska sjukhuset Innlandet i Hamar behandlades med ett aortaimplantat som senare visade sig undermåligt. Sjukhuset vägrar i nuläget att uppge om användningen är kopplad till några dödsfall hos patienterna.
Mage-tarm
Att bjuda in medelålders personer till en engångsundersökning med koloskopi minskade inte deras risk att dö i kolorektal cancer, enligt en nordeuropeisk screeningstudie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.
Omvårdnad
Omvårdnadsforskaren Linda Gellerstedt menar att sömn är ett omvårdnadsämne och vill införa sömnansvariga sjuksköterskor. Hon har flera tips för att underlätta att patienter sover bättre på sjukhus. Och nej, fråga inte på morgonen om de har sovit gott.
Diabetes
Blodsockerkontrollen blev bättre när patienter med typ 1-diabetes fick använda en ny typ av automatisk insulinpump, som kräver mindre interaktion med brukaren. Det visar en ny randomiserad studie i tidskriften New England Journal of Medicine.
Cancer
Sverige är på efterkälken när det gäller strålbehandling, enligt en färsk rapport till regeringen. Jämfört med andra nordiska länder handlar det bland annat om:
✓ Längre väntetider
✓ Lägre grad av införande av ny teknik
✓ Mindre forskning
Nu efterlyser svenska experter åtgärder.
Kvinnohälsa
Det blir ingen höjd ålder för mammografiscreening i Region Stockholm, enligt ett politiskt beslut. I stället ska regionen satsa på att nå ut bättre med existerande screening samt starta en studie av screening i de högre åldrarna. (2 kommentarer)
Politik
Sverigedemokraterna i Dalarna låter den tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth få en post som oppositionsregionråd, trots att han inte stod på någon lista i regionvalet.
– De bryter mot kommunallagen, säger statsvetaren Göran Sundström.
Allmänmedicin
Den 28 april kom Socialstyrelsens riktvärde som innebär att en heltidsarbetande allmänläkare inte ska ha mer än 1 100 patienter listade. Dagens Medicin har frågat samtliga regioner om det finns något beslut om ett sådant listningstak taget eller om det planeras för ett.
Forskning
Forskare i Göteborg berättade inte att en patient drabbats av svåra komplikationer i en uppmärksammad fallstudie om avancerade armproteser. Nu anmäls en av forskarna för misstänkt oredlighet av Chalmers tekniska högskola.
Rörelseorganen
I dag kan många med reumatoid artrit yrkesarbeta, men risken är att man tar ut sig och behöver sjukskrivning. Vid Linköpings universitet tar forskarna fram ett verktyg för att kartlägga om arbetssituationen är hållbar.