Här skriver Dagens Medicin om frågor och politik som har att göra med den svenska regeringen.
Kvinnohälsa
Svenska barnmorskeförbundet är positivt till att svensk förlossningsvård ska få en nationell plan med tydliga mål och krav på kvalitet.
– Det är något som vi efterfrågat länge, säger ordföranden Eva Nordlund.
Politik
SD stormar mot att regeringen vill utreda ytterligare karensavdrag internt i regeringskansliet och anser sig inte delaktig i beslutet att lägga ned Karensutredningen.
Samtidigt kommer V och S i nästa vecka kräva att den nedlagda Karensutredningen får fortsätta.
Infektion
UPPDATERAD. Sverige inför krav på covidtest för inkommande resenärer från Kina. Kravet gäller i tre veckor från och med lördag.
– Smittan i Kina sprids med väldigt snabb hastighet, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.
Politik
4 008 vårdanställda och vårdstudenter varnar för flera av förslagen i Tidöavtalet.
”Det som Tidöavtalet stipulerar kommer att få en allvarlig påverkan på både våra patienter och på vår arbetsmiljö”, skriver de på Aftonbladet Debatt i dag onsdag.
Politik
”Antalet underskrifter är ytterligare ett tecken på att det är ett samlat stöd för behov av förbättringar i vården och för vårdens medarbetare”. Så kommenterar sjukvårdministern dagens upprop från 50 000 anställda i vården.
Läkemedel
Receptbelagda läkemedel utanför förmånen, till exempel olika impotensprodukter, får normalt sett inte bytas mot billigare utbytbart fabrikat på apoteken. Ändå görs tusentals sådana byten i månaden. Apoteksbranschen hade gärna sett tydligare regler.
Ekonomi
Regionerna har i år fått nära en miljard för att öka antalet vårdplatser. På många håll har medlen snarare gått till att hålla befintliga vårdplatser öppna, än till att skapa nya, visar Dagens Medicins enkät.
Cancer
Under första halvan av 2022 var det 42 procent av cancerpatienterna som uppnådde ledtidsmålen i de standardiserade vårdförloppen, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Det är en minskning med 5 procentenheter jämfört med hela 2021.
Ekonomi
Hälso- och sjukvården var hårt ansträngd redan innan pandemin och situationen har inte förbättrats, påpekar en besviken Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund, apropå dagens budgetbesked om minskade anslag till vården.
Ekonomi
Statens medel till hälso- och sjukvård föreslås minska med elva miljarder kronor 2023, enligt den nya trepartiregeringens budgetproposition.
Bland annat dras sex miljarder till återhämtning för personal och uppskjuten vård in.
Cancer
Sverige är på efterkälken när det gäller strålbehandling, enligt en färsk rapport till regeringen. Jämfört med andra nordiska länder handlar det bland annat om:
✓ Längre väntetider
✓ Lägre grad av införande av ny teknik
✓ Mindre forskning
Nu efterlyser svenska experter åtgärder.
Politik
Regionerna har under pandemin varit för bundna av SKR:s överenskommelser med regeringen och Folkhälsomyndigheten när det gällt statlig ersättning för testning för covid-19, anser statsvetaren Shirin Ahlbäck Öberg.
Politik
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, stämmer in i Coronakommissionens kritik mot att regeringen ska ha agerat senfärdigt och anser att det är särdeles allvarligt att kommissionen haft så svårt att få tillgång till underlag.
Politik
Coronakommissionen har i elfte timmen kunnat ta del av ”sammanställningar” om vad som skett på de hundratals pandemimöten som hållits i en särskild krisgrupp med statssekreterare.
Regeringskansliet säger att det klarnat vad kommissionen önskar ytterligare.