Här samlar vi våra nyheter om Region Värmland
Bemanning
Trots viss förbättring kvarstår beredskapsläget som rått i i Region Värmland i en dryg månad. Det framkom på en pressträff på tisdagen. Samtidigt beordrar regionen nu övertidspass för delar av vårdpersonalen.
Patientsäkerhet
Covid-19, influensa och RS-virus har gett ett ansträngt läge under julhelgen och mellandagarna på många av landets sjukhus.
– Nu gör vi allt för att bemanna upp för en tuff helg till, säger Kent Sandström på Norrlands universitetssjukhus.
Patientsäkerhet
Region Värmland har sedan mitten på december befunnit sig i förstärkningsläge, och beskriver situationen som extremt tuff.
– I dag är en av de värsta dagarna vi någonsin varit med om, säger Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig hälso- och sjukvårdsledningen i Region Värmland.
Arbetsmiljö
I år kan anställda i de flesta av landets regioner se fram emot julklappar från sina arbetsgivare, eller åtminstone ett julbord. Men summorna som klapparna får kosta varierar kraftigt – och två regioner sticker ut som särskilt snåla.
Bemanning
Trots sjuksköterskebrist och stängda vårdplatser väljer Örebro och Värmland att inte anlita bemanningssjuksköterskor.
– Får man in dem i systemet blir det snabbt en nedåtgående spiral, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland.
Cancer
Under första halvan av 2022 var det 42 procent av cancerpatienterna som uppnådde ledtidsmålen i de standardiserade vårdförloppen, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Det är en minskning med 5 procentenheter jämfört med hela 2021.
Allmänmedicin
Den 28 april kom Socialstyrelsens riktvärde som innebär att en heltidsarbetande allmänläkare inte ska ha mer än 1 100 patienter listade. Dagens Medicin har frågat samtliga regioner om det finns något beslut om ett sådant listningstak taget eller om det planeras för ett.
Politik
Sjukvårdspartier styr i dag i fem regioner där de har mandat – medan de i Västernorrland och Gävleborg för en strävsam kamp i opposition. I valet om två veckor hoppas de vinna fler väljarröster genom att bland annat lova förbättringar för vårdprofessionen och patienterna.
Neurologi
Drömmen om trombektomi i Örebro slog in när den efterlängtade pusselbiten hittades 200 mil bort. Det första året har gått bättre än väntat. Förhoppningen är att bredda verksamheten till hösten till större patientgrupper.
Infektion
Flera regioner som tidigare tagit bort krav på munskydd vid nära patientkontakt återinför nu kraven. Detta med hänvisning till ökad smittspridning av covid-19 och oro för ökad belastning under den redan tuffa sommarperioden.
Arbetsvillkor
Dalarna vill ha möjligheten att ställa krav på vaccination mot covid-19 för nyanställd vårdpersonal. Men vad tycker övriga regioner? Dagens Medicin har frågat politiker i ledande position i Sveriges övriga regioner om vad de anser i frågan.
Medicinsk teknik
Myndigheter i EU brottas nu med en skandal som liknas vid den med de skadliga bröstimplantaten. Svensk sjukvård har tvingats använda återkallad infusionsutrustning, vars sterilitet inte kan garanteras. Det ansvariga företaget har stängt anläggningar och utreds av italienska myndigheter.
Många produkter från flera företag påverkas. ”Vi har blivit chockade av det som hänt”, säger en chef inom industrin.
Vårdutveckling
Idébärare i vården kan behöva olika sorters stöd – och tekniska innovationer leder inte till högre intern effektivitet, enligt en ny avhandling.
– Det pågår så otroligt mycket innovationsarbete i det vardagliga i vården, på olika sätt och på olika nivåer, säger Peter Samuelsson, som nyligen doktorerat i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning, Karlstads universitet.