Skånes universitetssjukhus, Sus, är ett av landets sju universitetssjukhus, det tredje största. Det har verksamhet i både Lund och Malmö och ligger i Region Skåne. Sjukhuset har avancerad sjukvård, utbildning och forskning under sitt tak. Sus har omkring 12 000 anställda med tillsammans över 100 olika kompetenser. De största yrkesgrupperna är sjuksköterskor, läkare och undersköterskor. Här samlar vi våra nyheter där Skånes universitetssjukhus förekommer. Dagens Medicin utser varje år Sveriges bästa sjukhus i tre kategorier. Se hur Skånes universitetssjukhus ligger till i rankningen.
Psykiatri
Antalet personer som får en diagnos på ätstörning är högre än någonsin och mönstret har förändrats. Av nästan 8 300 barn och ungdomar mellan 6 och 24 år som fick en ätstörningsdiagnos förra året, var mer än hälften flickor under 18 år.
Barnsjukvård
Läkemedlet Libmeldy (atidarsagen-autotemcel) rekommenderas för användning till vissa patienter med den mycket sällsynta neurologiska sjukdomen metakromatisk leukodystrofi. Det är budskapet i en ny rekommendation från NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Regioner.
Patientsäkerhet
Covid-19, influensa och RS-virus har gett ett ansträngt läge under julhelgen och mellandagarna på många av landets sjukhus.
– Nu gör vi allt för att bemanna upp för en tuff helg till, säger Kent Sandström på Norrlands universitetssjukhus.
Cancer
Nämnden för nationell högspecialiserad vård har fattat beslut om ytterligare fyra områden. Med besluten står det bland annat klart att Akademiska sjukhuset i Uppsala får fortsätta med en behandling där varm cytostatika hälls i bukhålan.
Kirurgi
Skånes universitetssjukhus, Sus, har fortsatta problem med brist på operationssjuksköterskor. Nu lex Maria-anmäler sjukhuset sex nya fall av fördröjda operationer av patienter med cancer i bukspottkörteln eller levern.
Cancer
En ny rapport till regeringen pekar på att svensk strålbehandling ligger efter andra nordiska länder, främst Danmark. Dagens Medicin frågade tre personer om vad som behövs för att lyfta svensk strålbehandling.
Barnsjukvård
I väntrummet i Lund kan barnen fånga fjärilar. I rum som saknar fönster kan de se på himlen. Projektionerna inbjuder till lek och hjälper sjukhuspersonal, som fysioterapeuten Mette Lagergren, att göra sitt jobb.
Politik
Sjuksköterskor tvingas bryta mot lagen för att kunna ge vård till vissa patienter, anser Svensk sjuksköterskeförening. Sju år efter utredningen finns det fortfarande inget färdigt lagförslag kring beslutsoförmögna patienter.
Infektion
Ett mötesabstract kan inte stå för sig själv. Så resonerar oredlighetsnämnden Npof i ett unikt beslut när den friar ett abstract av en studie med förkylningssprejen Coldzyme, trots att det utelämnar uppgifter som gör att resultaten felaktigt framstår i positiv dager.
Neurologi
Patienter med långt gången parkinson har sällan kontakt med läkare och sjuksköterskor med expertkunskap inom parkinson, vilket ger sämre behandling och minskad livskvalitet. Nu undersöker bland andra Lundaforskaren Per Odin om hembesök av specialistsjuksköterska och palliativa insatser kan hjälpa. (1 kommentar)