Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi våra nyheter om Socialstyrelsen
Politik
Tio kvinnor placerar sig i topp när Dagens Medicin åter rankar vårdens 100 mäktigaste – baserat bland annat på ett stort antal bakgrundssamtal. Först på plats 11 tar sig en man in. Bland de nya namnen på tio-i-topp finns bland andra en het kandidat till socialministerposten vid ett maktskifte.
Neurologi
Socialstyrelsen har hindrat att studier med det omstridda off label-läkemedlet rituximab tas upp i kunskapsunderlaget när nationella riktlinjer för ms uppdateras. Orsaken är rädsla för att betala skadestånd till läkemedelsföretag.
Digitalisering
Digitala lås, digital tillsyn, läkemedelsrobotar, gps-larm och brandlarm kopplade till trygghetslarm. Mer välfärdsteknik används i omsorgen, men de regionala skillnaderna är fortsatt stora och vad som erbjuds beror på vilken kommun man bor i.
Luftvägarna
Samarbetsproblem på Karolinska universitetssjukhuset bidrar till att ST-utbildningen i lungmedicin får rejäl backning av externa granskare. En verksamhetschef kommer att få sluta och sjukhuset har tillsatt en intern granskning som ännu är hemlig.
Patientsäkerhet
Efter höstens val tystnar Stockholms sjukvårdsupprop. Men röster från det underbemannade vårdgolvet har samlats i en bok och Akil Awad, en av initiativtagarna, hoppas att ekot ska fortsätta – speciellt nu, när politikerna börjat lyssna till ordet vårdplatsbrist.
Politik
Regionerna har under pandemin varit för bundna av SKR:s överenskommelser med regeringen och Folkhälsomyndigheten när det gällt statlig ersättning för testning för covid-19, anser statsvetaren Shirin Ahlbäck Öberg.
Vårdutveckling
Regeringen har givit Socialstyrelsen i uppdrag att sätta mål för vårdplatser. Bra – men det behöver kompletteras med kompetensmål och inte innebära mer administration. Det anser Vårdförbundet och Sjukhusläkarna.
Barnsjukvård
Transvården för unga har utsatts för kritik de senaste åren. Nu konstaterar Socialstyrelsen att riskerna med hormonbehandling för minderåriga överväger nyttan för gruppen som helhet.
– Rekommendationen är att vara mer restriktiv, säger Thomas Lindén på Socialstyrelsen.
Läkemedel
Patientsekretess stoppade det första försöket att hitta en modell för dyra genterapier där sjukvården bara betalar för de behandlingar som i slutändan gav effekt. Nu vill regionerna pröva en lösning med ett etikprövat utvecklingsprojekt.
Kvinnohälsa
Allt fler förlossningar startar med igångsättning, vilket ofta innebär lång tid på sjukhus. Nu inleds en studie där födande över hela Sverige i stället kan få tillbringa den första delen av förlossningen hemma.
– Det här har varit något som kvinnorna själva har efterfrågat, säger Verena Sengpiel som leder studien.
Kommunal Hälsa
Personal som går in på rummet utan att knacka och att inte själv få välja vilken tid man vill äta lunch. Det är två saker som drar ner trivseln på äldreboenden, enligt en ny studie som sjuksköterskan Charlotte Roos är försteförfattare till.
Kvinnohälsa
Fler förlossningar sätts i gång och allvarliga bristningar minskar enligt färsk statistik från Socialstyrelsen. Dagens Medicin har gjort ett nedslag i Södertälje, förlossningen med lägst andel bristningar i Region Stockholm.