Här samlar vi våra nyheter om Socialstyrelsen
Allmänmedicin
69 kompetensmål inom 21 områden ska guida i frågan om fast läkarkontakt i primärvården. Socialstyrelsens nysläppta kunskapsstöd är frivilligt att använda men myndigheten hoppas att målen ska ses som ett tryggt stöd för läkare och chefer.
Bemanning
Antalet legitimerade sjuksköterskor ökar stadigt i Sverige. Ändå blir bristen i hälso- och sjukvården bara värre. Utmaningarna i tillgång och efterfrågan är komplex, enligt Socialstyrelsens utredare Åsa Olsson.
Kvinnohälsa
Svenska barnmorskeförbundet är positivt till att svensk förlossningsvård ska få en nationell plan med tydliga mål och krav på kvalitet.
– Det är något som vi efterfrågat länge, säger ordföranden Eva Nordlund.
Cancer
Nämnden för nationell högspecialiserad vård har fattat beslut om ytterligare fyra områden. Med besluten står det bland annat klart att Akademiska sjukhuset i Uppsala får fortsätta med en behandling där varm cytostatika hälls i bukhålan.
Infektion
Antalet fall av covid-19 fortsätter öka. Vid en presskonferens på onsdagen återupprepades pandemins råd: Stanna hemma om du är sjuk. Samtidigt stödjer myndigheterna nu regionerna med beredskapshöjande åtgärder, meddelade Socialstyrelsen.
Urologi
Nu kommer ytterligare stöd för att magnetkamerabaserad selektion till biopsi kan minska överdiagnostiken vid PSA-screening för tidig upptäckt av prostatacancer. En stor svensk studie visar att enbart magnetkamerariktade biopsier halverar upptäckten av förmodat ofarliga tumörer, jämfört med att ta fler biopsier spritt i hela körteln.
Läkemedel
Statens kostnader för subventionering av receptbelagda läkemedel väntas öka till 36 miljarder 2025. Samtidigt finns tecken på bristande styrning och kontroll av läkemedelsförskrivningen. Nu ska frågan granskas av Riksrevisionen. (1 kommentar)
Cancer
Under första halvan av 2022 var det 42 procent av cancerpatienterna som uppnådde ledtidsmålen i de standardiserade vårdförloppen, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Det är en minskning med 5 procentenheter jämfört med hela 2021.
Cancer
Nyheter om bättre överlevnad i cancersjukdomar kommer i strid ström. Men antalet svenskar per capita som avlider i cancer minskar inte i samma utsträckning, även om en mer positiv trend syns de senaste två decennierna, främst för män.
Allmänmedicin
Populära kvalitetsmått för läkemedelsbehandlingen hos äldre, däribland de svenska nationella kvalitetsindikatorerna på området, uppnår inte tillräcklig prestanda, visar en ny svensk studie i tidskriften Jama Network Open.
Läkemedel
Smärtkliniken Aureum Healthcare kan fortsätta att skriva ut medicinsk cannabis inom förmånen sedan Socialstyrelsen ändrat Region Stockholms stoppbeslut. Men sista ordet är ännu inte sagt. Regionen överklagar.
Infektion
Patienter i Sverige med apkoppor har hittills inte kunnat få behandling med den hett efterfrågade antiviralen tekovirimat.
Men nu har EU köpt in 10 000 kurer och överläkaren Finn Filén hoppas att svårt sjuka patienter här hemma ska få del av kurerna.
Läkemedel
Region Stockholm stoppar smärtkliniken Aureum Healthcare från att skriva ut medicinsk cannabis som extemporeläkemedel inom förmånen, uppger tidningen Mitt i. Kliniken svarar med att stämma regionen.
Kommunal Hälsa
Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag startat ett nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg. Senare i höst ska nyckelpersoner i kommunerna bjudas in för diskussion om hur centrumet kan stötta dem.
Allmänmedicin
Den 28 april kom Socialstyrelsens riktvärde som innebär att en heltidsarbetande allmänläkare inte ska ha mer än 1 100 patienter listade. Dagens Medicin har frågat samtliga regioner om det finns något beslut om ett sådant listningstak taget eller om det planeras för ett.
Ledare
Socialstyrelsens listningstak på 1 100 patienter är långtifrån verkligheten i många regioner – men vårdcentralen i Brunflo är ett exempel på när de regionpolitiska besluten syns i praktiken, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.
Kommunal Hälsa
Sedan den 1 juli är det lag på att alla med hemtjänst ska erbjudas fast omsorgskontakt. Men vem kan utses till kontaktperson och vilka arbetsuppgifter ingår i rollen? Om det och mycket annat ger Socialstyrelsen svar i meddelandebladet ”En fast omsorgskontakt i hemtjänsten”.
Kirurgi
Både antalet offentligt och privat finansierade obesitasoperationer ökade något i Sverige under 2021 jämfört med 2020, visar ny statistik. Andelen privatbetalade operationer var rekordhög förra året – och i Region Norrbotten var 0 procent av ingreppen offentligt betalda.