torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”25 000 dör varje år i Europa på grund av resistenta bakterier”

Publicerad: 11 januari 2017, 08:20

Nej, apokalyptiska framtidsskildringar gagnar inte svensk sjukvård. Men det finns en anledning till att antibiotikaresistens beskrivs så, skriver Peter Rothschild i en replik.


Replik till ”Sluta med antibiotikaresistens i apokalyptisk dräkt” 

Jag delar skribenternas syn på att apokalyptiska framtidsskildringar om antibiotikaresistens inte gagnar svensk sjukvård eller samhälle. Skräckskildringar gagnar heller inte det motståndsarbete som jag själv anser är viktigt att sätta in.

Det gäller naturligtvis att i stället komma med kreativa lösningar. Jag föreslår därför att arbeta förebyggande bland annat genom att stärka människors immunförsvar.

Den artikel jag har skrivit handlar främst om: förebyggande insatser, utbildning av vårdpersonal, informationsinsatser gentemot allmänheten, att svensk erfarenhet bör spridas internationellt samt samarbeten mellan myndigheter och näringsliv bör öka.

Men vi måste tyvärr konstatera att antibiotikaresistens redan är ett stort problem. 25 000 människor dör varje år i Europa på grund av resistenta bakterier. Det är kanske därför så många beskriver det i apokalyptiska termer.

Samtidigt råder en hel del okunskap om antibiotikaresistens och antibiotikaanvändning i Sverige, trots att vi kommit långt. Att upplysa om de faror som hotar tror jag därför tyvärr är nödvändigt för att budskapen ska nå fram om vad som behöver göras.

Skribenterna menar att ”moderna landvinningar” kommer att göra situationen efter antibiotika annorlunda jämfört med tiden före antibiotika. De skriver också att i bästa fall kan situationen vara något mindre sårbar. Men det hade varit intressant att få lite mer konkreta detaljer kring vad skribenterna menar, vilka åtgärder ser de framför sig? Förhoppningar om att den moderna världen har nya lösningar låter sig sägas. Men det krävs också handling och det behövs nu.

PETER ROTHSCHILD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev