torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”25 år av mytbildning är inget att fira”

Publicerad: 13 november 2017, 14:00

Tack vare snuset är Sverige ett internationellt föredöme, skriver en företrädare för snusindustrin.

Foto: Thinkstock

Läkare mot tobak har en världsbild från 1960-talet då amerikanska cigarettbolag var fienden, skriver Patrik Strömer i en debattreplik.


”Vad har vi lärt oss under 25 års kamp mot rökning?”, frågar sig två företrädare för Läkare mot tobak. Av deras debattartikel att döma är svaret ”Väldigt lite.”

För att kunna lösa ett problem måste man först definiera det. Läkare mot tobak uppfattar sig själva som så goda och angelägna att de inte ens behöver bry sig om vad problemet är, och därför är deras världsbild fast i 1960-talet då amerikanska cigarettbolag var fienden. Oförmågan att ta till sig nya forskningsrön skiner igenom.

Snus har 18-årsgräns och är alltså ett njutningsmedel för vuxna. Staten har hårda regleringar på snus och cigaretter. Skräckbilder sätts på paketen. Politiken mot rökning är stark och barnen skyddas.

Formuleringen ”alternativa tobaks- och nikotinprodukter med outredda effekter lanseras i många former för att locka speciellt unga kunder in i ett nikotinberoende” avslöjar en fix idé hos Läkare mot tobak; att varje företag som lanserar en produkt som orsakar MINDRE skada än cigaretter egentligen är suspekt.

Här kan lite fakta vara på sin plats. För 25 år sedan konsumerades 548 miljoner cigarettpaket i Sverige. 2015 var siffran 297, en dramatisk nedgång. För 25 år sedan konsumerades 117 miljoner snusdosor, 2015 var den siffran 257 miljoner.

Skiftet i konsumtion från rökning till snus har skett spontant och efter individens eget huvud. Utan politiska pekpinnar. Till stor del för att hälsoriskerna med cigaretter blivit väl spridda. Hälsovinsterna för befolkningen är av historisk betydelse. Det här är en utveckling som verkligen förtjänar att firas.

I stället hävdar debattörerna på allvar att en miljon svenskar lurats in i ett snusberoende av en cynisk industri. Detta är hemvävda konspirationsteorier som inte förtjänar statlig uppbackning.

Gilljam och Boëthius borde ha lärt sig att Sverige tack vare snuset är ett internationellt föredöme. Snus som innehåller den milt stimulerande substansen nikotin (samma som i nikotinläkemedel) har lett till att svenska män 30–44 år är den grupp som redan nått WHO-målet om max 5 procent dagligrökare. Det borde också firas.

Folkhälsoenkäten 2017 anger att andelen dagligsnusare i samma grupp är 22 procent. Det är alltså tack vare snuset målet är uppnått, det mål som Läkare mot tobak säger sig vilja nå. Ändå fortsätter korståget mot snus. Det är en linje som helt saknar evidens.

Relaterat material

”Vad har vi lärt oss under 25 års kamp mot rökning?”

PATRIK STRÖMER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev