Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Abort är inte en mänsklig rättighet”

Publicerad: 4 december 2013, 10:42

Få barnmorskor, politiker, och andra kvinnor och män torde på allvar vilja ha fri abort och tillåta abort ända fram till födseln, skriver Gunilla Gomér, ordförande för Ja till Livet, i en replik.


I en debattartikel i Dagens Medicin den 29 november går barnmorskan Mozhgan Jalali till hårt angrepp mot Ja till livets ifrågasättande av abortlagen. Jalali hävdar att Ja till livet vill ”inskränka kvinnors rätt att bestämma över sin kropp” och framför att det ”borde vara självklart att stödja fria, lagliga och säkra aborter”.

Problemet är att begreppet som Jalali och många andra använder och kämpar för – fri abort – inte finns här i Sverige, utan redan är begränsad. En graviditet är 40 veckor och abort är inte tillåtet under dryga halva graviditetens längd. Det betyder att lagen och därmed praxis är "emot abort" under 22 av 40 veckor. Det torde finnas få – barnmorskor, politiker, och andra kvinnor och män – som verkligen på allvar vill ha fri abort och tillåta abort ända fram till födseln, vilket är tillåtet i länder som Kina, Nordkorea, Kanada och i 25 av USA:s stater. Är det dit man vill komma?

Att de flesta svarar nej på denna fråga visar att abort egentligen inte har något med kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp att göra. Det finns bevisligen inga hinder, lagar eller tidsbegränsningar för kvinnor inom andra delar av sjukvården att få behandling eller ta bort sjuka, icke-fungerande delar av kroppen, om så är nödvändigt. Om fostret vore en del av kvinnans kropp – varför då begränsa tillgången till abort alls? Och hur skulle då fostret kunna ha en annan blodgrupp – eller till och med annan hudfärg – än sin mamma? Det går inte att fortsätta i all evighet att framhålla att abortdebatten handlar om kvinnans rätt till sin egen kropp; alla kvinnors och mäns rättighet till sin egen kropp är en självklarhet som ingen som vill rucka på. Dilemmat i en abort handlar snarare om att barnet inte ska fåfödas, eftersom det gör det så väldigt mycket krångligare för föräldrarna.  Många kvinnor uppger i undersökningar att det är yttre omständigheter som hon inte kan påverka som är anledningen till aborten.

Abort är inte en mänsklig rättighet, hur ofta än liberala kvinnor höjer sin röst för att påtala något annat. Det kan aldrig bli en mänsklig rättighet att förhindra en annan människa att födas. Man är fri att svänga runt sin arm som mycket man vill, men står en annans ansikte i vägen, så har man inte rätt att slå ner den människan. Senast var det Cecilia Wikström, folkpartistisk EU-parlamentariker, som i Svt Debatt (14/11), där både Mozhgan Jalali och jag medverkade, talade om abort och menade att ”ytterst handlar detta om demokratiska grundläggande fri- och rättigheter, om mänskliga rättigheter, jag understryker detta.” Abort finns inte som någon rättighet i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Europadomstolen har nyligen konstaterat att Europakonventionen inte heller implicerar att abort ingår i de mänskliga rättigheterna. Inget internationellt organ har någonsin fastslagit att abort är en mänsklig rättighet.

Tvärtom upptäcker vi mer och mer om fostrets tidiga förmågor och utveckling, och en statlig utredning om det ofödda barnet (SOU 1989:51) kom fram till att "när det gäller den oföddes intresse bör först framhållas att ett foster i princip har rätt till utveckling och rätt att födas. Därav följer en abort inte kan motiveras utifrån fostrets intresse. Ett abortbeslut innebär i regel att kvinnan intresse att inte föda barnet tillåts väga tyngre än fostrets intresse att utvecklas och födas. Man måste utgå från modern och blivande barnet är två individer som båda är skyddsvärda. Det spirande människolivet har i sig ett stort värde. Det kan inte ses enbart som en del av kvinnans kropp."

Att fortsätta diskutera och debattera abort är viktigt, men lämna de gamla, felaktiga klyschorna bakom er och våga se vad saken verkligen gäller: ett etiskt dilemma mellan fostrets rätt till liv och kvinnans vilja att inte föda det barn hon väntar.

Relaterat material

”Abort är och ska vara kvinnans val”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev